Честит Имен Ден на 9 май!

0
603

На 9 май честваме голям християнски празник

ЧИД на 9 май!

Той е свързан с Иисус Христос – Сина Божий и Спасител човешки. Честит Имен Ден!

Първата неделя след Възкресение се нарича Томина неделя.

Тя е изключително важна, затова БПЦ й отделя такова специално внимание.

Когато Иисус Христос бил разпънат на кръста, а след това възкръснал, около него били всички апостоли, с изключение на Свети апостол Тома.Понеже останалите апостоли и ученици станали свидетели на драмата на Иисус Христос, на мъките на Голгота, а след това се срещнали с него, те нямали абсолютно никакви съмнения, че е възкръснал.

Но Свети апостол Тома не бил сред тях и като всеки нормален човек не можел да си представи как така един мъртъв човек ще възкръсне и ще продължи да живее.

Когато 1 седмица по-късно възкръсналият Иисус Христос и Свети ап. Тома се срещнали, Христовият ученик решил да провери и бръкнал с пръст в раната на гърдите, където имало рана.

Неговото действие е достоверно доказателство, че всичко, което се е случило с Иисус Христос е напълно истинско.

Иисус казал на Свети апостол Тома, че той имал шанса да провери и да се убеди, че Христос е възкръснал и продължава да живее, но блажени са онези, които са повярвали без да търсят реални доказателства.

Заради проявеното недоверие, започнали да наричат Свети апостол Тома – Тома Неверни.

Това име днес се използва за хората, които вярват само на собствените си усещания и на онова, което “око да види и ръка да пипне”.

имен ден
Свети апостол Тома бърка в раната на Иисус Христос

Имен ден на 9 май  празнуват Тома, Томи, Томас,  Томислав, Томислава.

С Томина неделя завършва Светлата седмица след Възкресение. Но християните продължават да се поздравяват с „Христос Воскресе! – Воистина Воскресе!“ до Възнесение Господне – 40 дни след Възкресение.

През цялата Светла седмица християните можеха да се хранят с блажна храна, но от понеделник 10 май започваме да спазваме старото правило – в сряда и в петък се пости.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.