Продадоха джобен часовник за рекордните 24 млн. долара (ВИДЕО)

0
376

Най-скъпият часовник, продаван някога в историята на търг, е бил собственост на банкер от Ню Йорк

Златен часовник, изработен по поръчка от един от най-известните производители в целия свят – швейцарската фирма „Патек Филип”, бе продаден преди дни на търг за рекордната сума от 24 млн. щатски долара или 23,2 милиона швейцарски франка. С тази уникална продажба бе подобрен досегашният рекорд за най-висока стойност, получена за подобно аксесоар – бижу. До този момент най-рекордната сума, получена за часовник, е бил регистриран преди 15 години, разкри Вести.

chasovnik
Този часовник струва само 24 милиона щатски долара

Джобният часовник е бил собственост на банкер от Ню Йорк. Това е прочутият финансист Хенри Грейвс. Аксесоарът е бил изработен по специална поръчка от швейцарската компания „Патек Филип” в средата на 30-те години на ХХ век. Банкерът пожелал да му бъде изработен специално за него часовникът с най-сложният механизъм в целия свят, който дори да може да е по-добър от този, собственост на Джеймс Пакард – известният автомобилопроизводител.

Цели три години експертите от „Патек Филип” са проучвали възможностите да изпълнят желанието на маститият поръчител, а после пет години те изработвали това истинско бижу, което притежавало внушителните 24 функции по измерване на времето.

Едва през януари 1933 г. Хенри Грейвс бил ощастливен с това невероятно произведение на изкуството. Златният аксесоар е имал два циферблата, хронограф, регистрирал различните фази, през които преминава Луната, показвал вечния календар, както и определял в колко точно часа изгрява и залязва слънцето в небето над Америка и Ню Йорк.



Наддаването на търга, който бе проведен в хотелски комплекс на Женевското езеро, продължило почти светкавично, едва 15 минути. След като се споразумели, продавачът и купувачът, умишлено помолили за запазване на тяхната анонимност, са били изключително доволни от успешната сделка.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.