Извор на самуилови войници лекува слепи! (Там желанията стават реалност)

0
767

Извор в южните склонове на Рила планина лекува

Извор, с невероятна сила, разположен по южната част на планината Рила има чудодейна сила. Той се намира в село Добърско, разположено на 18 км североизточно от Разлог и на двадесет, на север от Банско. Сгушеното по южния склон на Рила селище е древно. В него се намира църквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, за която се смята, че е създадена около 1614 година.

Преди това на същото място е имало тракийско светилище. Днес една от най-старите български светини е само музеен паметник. В двора на църквата се намира вълшебния извор. Той лекува очни заболявания, там слепи проглеждат. Твърди се, че самия Климент Охридски е намерил лек за своето намалено зрение.

Лековития извор се намира в двора на църквата "Св.
Лековития извор се намира в двора на църквата “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” на с. Добърско

В самата църква се намира камък, сякаш израснал от земята, върху който има две преплетени змии. Според легендата, който си пожелае нещо, каквото и да е, с чиста душа и от сърце и се помоли, желанието му се сбъдва. Стенописите в църквата са на няколко века, а художниците са неизвестни.

Но още едно предание разказва как точно е създадено селото и намерен лековития извор с чудодейната сила. Това се случило в онези далечни векове, при битката на цар Самуил при село Ключ, което днес се намира почти на южната ни гранична бразда. Тогава войниците му загубили битката с византийците. И Василий Българоубиеца ги ослепил, като на всеки стотник оставил по едно око.При тази страшна гледка цар Самуил получил сърдечен удар и умрял, а с него свършило и Първото българско царство. Някои от ослепените воини се отчаяли от живота, но други тръгнали, като се държали с ръце за еднооките и пеели тъжни песни. Хранели се с корени и горски плодове, но един ден храната и водата свършила. Уморени, те стигнали до една поляна и водачите им с едно око ги накарали да копаят, за да намерят вода.

Войниците ровили земята с ръце и стигнали до извор, който бликнал в лицата им. Щастливи, те се пръскали, пиели и накрая изтощени заспали. На сутринта всички виждали, зрението им се върнало. Легендата твърди, че именно тези самуилови войни създали село Добърско и открили вълшебния извор.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.