Над Белинташ тегне проклятие! (Ето пророчеството на Ванга за него)

1
1275

Над Белинташ тегне проклятие

Белинташ къта тайни, които още не са напълно разгадани от нас, съвременниците. Според баба Ванга древното тракийско светилище ще покаже тайните си едва, след като вземе осем човешки жертви. Тя твърди, че на каменното плато има много злато, но да не се копае, защото ще има смъртни случаи.

Пророчеството на Ванга се сбъдва, защото до момента там са намерили смъртта си вече четирима.Според петричката врачка местото е заредено с изключително силна енергия.

Белинташ е място на мистерии
Белинташ е място на мистерии

„Тук наистина намериха смъртта си четирима човека. Те бяха покосени от мълнии. По-добре Белинташ да остане затворена страница за нас, отколкото да има още човешки жертви,”, категоричен е и д-р Борислав Бориславов, ръководител на археологическите разкопки на светилището в Родопите.

Поверието, че мястото е свято и там са концентрирани много положителни енергии привлича много туристи на това свято място. Белинташ в превод означава „бял камък”. На тюркски език името му значи „камък на познанието“. Природната забележителност е уникално скално образование. То се намира в Родопа планина, в землището на село Сини връх. Представлява невероятно плато от скали, обградено с вулканични туфи, което име невероятни и причудливи образования.



Върху тези скални масиви има древно тракийско светилище на бог Сабазий. В горния край на масива има издълбани два кладенеца и улеи към тях.

По пътя към олтара има скала, подобна на мечка. Според някои Белинташ е било спирка на Ноевия ковчег. Много бронзови и медни монети са открили археолозите, както и различни керамични съдове. В подножието на скалното образование има открита разрушена скала, която не се знае дали е било за защита или да се предпази свещеното място.

До местото на мистерии древните са изсекли път, по който са носели дарове на своите богове. Там се гадаело от жреците с невероятна точност. Според специалистите древното светилище е от петото хилядолетие преди Христа. Те твърдят, че Белинташ е сред най-старите скални светилища в Европа.

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.