Задължително направете тези неща на днешния празник

0
291

Привечер момите и ергените се хващат на хоро на мегдана

Вярва се, че на днешния празник (Цветница), трябва да направите няколко неща, за да бъдете здрави и щастливи.

празник
Привечер момите и ергените се хващат на хоро на мегдана

Според народните поверия на този празник лазарките хвърлят върбови венчета в реката, по които гадаят за предстояща сватба. С този ритуал завършват пролетните момински игри.

Привечер момите и ергените се хващат на хоро на мегдана. За пръв път по време на великденските пости се позволява хорото да е сключено (затворено).

Вярва се, че на днешния празник мъртвите се разпускат от гробовете. Заради това още призори се ходи на гробовете на починали близки и се преливат. До паметника се забиват върбови клонки от църквата, а плявата се запалва, за да им е топло на починалите ни близки.



Задължително си вземете върбови клончета от църквата, които да отнесете у дома. Вярва се, че те носят здраве, щастие и благоденствие и пазят къщата от болести и проблеми.
Цветното клонче е знак на победата на живота над смъртта.

Цветница е празник на цветята, младостта, раждането на новия живот и светлината. Бъдете цветни в живота и мислите си. Позволете на светлината да ви озари. Пуснете я да влезе дори в най-тъмните кътчета на съзнанието ви. Приключете старото и започнете с нещо ново, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.