Супер гордост: Бг залив обявен за „Най-красив залив в света”! (Виж къде се намира)

1
1185

Български залив влиза в солидната класация „Най-красиви заливи в света”

Български залив намира място в световна класация. Той е рекордьор по красота. Намира се на родното Черноморие. Известен е и като залива Болата. Точната му форма е като тясна клисура.

залив
Този бг залив е един от най-красивите в света

Тя се врязва в брега до бивша военна база. През нея минава малка рекичка. На местото, където се влива в морето, се образува устието на широка лагуна.

Този залив се намира на територията на Калиакра, до Каварна. И е единственият пясъчен плаж в този регион. Обграден е от двете страни с високи скални масиви. А в тях има издълбани пещери.

Които са любимо место за туристите и за ценителите на екстремните удоволствия.



Точното разположение на залива Болата е в северното Черноморие, до село Българево. Тази природна забележителност е част от резервата Калиакра.

От 2013 година резерватът има и международно признание. Болата вече е част от клуба на „Най-красивите заливи в света”.

Не само красотата на залива Болата пленява. Интересни са и скалните образования в него. Там са открити древни антични останки. Те датират от 400 години преди Христа. Останките на древното селище разкрива, че живот по тези наши земи е имало още тогава.

Освен това тук е намерена още една арт забележителност. Това е така наречения Малтийски кръст. Древната забележителност разкрива още едно чудо. То е свидетелство, че Второто българско царство е търгувало с Венеция и Генуа.

Болата не е само плаж и залив. Тази българска забележителност още е акватория, морска площ, която обхваща съседните скали и малката рекичка.

До най-красивият залив се стига по една отбивка по пътя между близкото село Булгарево и нос Калиакра.

Той е доста тесен. Но всеки който го е посетил винаги е останал очарован от насладата за очите, която се разкрива наоколо.

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Това вече е най мръсния залив.Кръчмата е затворена от РИОС и оня тарикат е изтъпанил един агрегат на пясъка.Сложил две каси в нищото и продава.Никой не почиства плажа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.