Истината за Наклонената кула в Пиза: Ето защо е изкривена и кога ще падне!

0
447

Наклонената кула в Пиза е една от атракциите на Италия, съхранени през вековете. Тя е създадена неправилно и въпреки това – става историческа забележителност!

Всеки знае Наклонената кула в Пиза, но малцина са наясно с нейната интересна история. Тя е доста любопитна и представлява обект на много изследвания.

Наклонената кула в Пиза
Наклонената кула в Пиза има богата история

Строежът й започва още през 1173 г. След първите 5 години работниците достигат до построяването на три етажа. Тогава забелязват, че кулата върви под наклон.

Причината е в почвата, върху която се строи. Тя е твърде мека, тъй като градът се намира край река и това са неподхоящи условия за толкова висока сграда.  Строителите не са отчели този факт и затова се е получил наклон на север.

Заради това и заради войните в Италия по онова време, сторителството се спира за почти 100 години. То се възобновява през 1272 г. Тогава строителите опитват да я изправят с допълнителни сторежни материали, но това, което успят да направят, е само да изместят центъра на тежестта и вместо на север, да я наклонят на юг.След това строителството отново е спряно заради война. Наклонената кула в Пиза бива завършена едва през 1372 г., когато е поставена камбаната й.

Борбата с наклона й обаче продължава през вековете. През 1934 г. Бенито Мусолини обявява кулата са срам за цяла Италия и се захваща със задачата да я изправи.

Тогава обаче нещата стават още по-зле. Работниците пробиват основата и я пълнят с цимент и вар. Това не само не изправя сградата, но и я тласка още по-надолу, тъй като тя натежава значително.

Едва преди 10 години екип от инженери успява да укрепи съоръжението. С допълнителни фундаменти животът на кулата е удължен за още 200 години.

Специалистите твърдят, че земята отново ще започне да поддава през 23 век. Тогава има вероятност Наклонената кула в Пиза да започне своето потъване, което да доведе до рухването й.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.