Ето каква трябва да е трапезата ви за Богоявление (Йордановден)

0
552

Народно поверие носи, че в нощта преди Богоявление небето се отваря

На 6 януари Българската православна църква отбелязва Йордановден, познат още като Богоявление. Този празник е третият по значимост през годината.

Богоявление
Народно поверие носи, че в нощта преди Богоявление небето се отваря

Библейската легенда носи, че точно на този ден Иисус Христос е бил покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
В момента на кръщенето му, небето се отворило и Светият Дух слязъл на земята под формата на гълъб. В този момент небесен глас прошепнал, че Исус Христос е неговият възлюбен син, в когото е благоволението му.

Точно този момент е дал името на празника – Богоявление.
В различните краища на страната празникът има различни названия. Народно поверие носи, че в нощта преди Богоявление небето се отваря. Всеки, който види това, ще получи благоволението на Господ и той ще го възнагради с това, което си е пожелал.

Вярва се още, че на Богоявление водата се пречиства, след което тръгва с нова сила. Именно поради тази причина празникът е известен сред народа още като Водици или Водокръщи.
Смята се, че всички, които участват в църковната литургия ще бъдат здрави през цялата година.



За никого не е тайна, че след края на литургията, онзи който хване кръста, хвърлен във водата, ще бъде благословен. За хващането на кръста се хвърлят само млади мъже. Те не се страхуват от студената вода и ниските температури на въздуха.

Смята се, че онзи, който извади кръста от водата, ще е честит и здрав през цялата година. Болните, които искат да оздравеят трябва да се изкъпят във водата, където е бил хвърлен кръста.

На този ден домакините приготвят празнична трапеза. На нея задължително трябва да присъстват някои храни като пълнени чушки с боб, сарми с кисело зеле, фасул, зеле, орехи и вино. Разбира се на празничната трапеза задължително трябва да има погача, както и колачета.

Освен това на масата трябва да бъде сложено сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.
Смята се, че Йордановден е последният от периода на т.нар. мръсни дни. На този ден е третата кадена вечеря за годината.

Обредният хляб, който присъства на трапезата на Богоявление не бива да е направен само от пшенично брашно. Той трябва да съдържа и просено брашно в чест на просото. В някои райони на страната заместват просеното брашно с царевично такова, пише zajenata.bg.

На Йордановден празнуват хората, носещи имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдана, Божана и др. производни.
На всички именници пожелаваме много здраве и късмет.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.