Лекари откриха 5 фактора, които пречат да се зачене бебе

0
679

Невъзможността за зачеване не е въпрос само на физиологични проблеми. Но и на психосоматични. Лекари представиха тези 5 фактора

бебе
Не могат да имат бебе – сериозен социален проблем на 21 век

За съжаление в последно време ставаме свидетели на една изключително тревожна житейска тенденция.  Много хора страдат от безплодие (стерилитет).

Причините могат да бъдат разделени условно в две групи – физиологични и под въздействие на други фактори.

Към физиологичните причини, които възпрепятстват зачеването и раждането на бебе са ДНК модификации; генетични и наследствени болести; болести, за чието лечение са били използвани силни медикаменти. Те са увредели детеродните органи на една жена или пречат на оплодителната способност на мъжа. Болести, които предизвикват трайно увреждане на човешкия организъм като диабет.

Всички лекари отдавна знаят, че част от тези физиологични причини могат да бъдат лекувани. Или с помощта на инвитро съществува огромен шанс безплодните двойки да станат щастливи родители.Сега ще обсъдим най-често срещаните фактори, които не позволяват да се зачене или възпрепятстват нормалното зачеване на бебе.

Всеки един от тези фактори може да заеме първото място. Дори и лекари не могат да кажат кой от тях е по-съществен. Но все пак трябва да започнем от някъде.

Наднорменото тегло създава пречки на много жени да заченат нормално, но то влияе косвено. Причината не е в самото наднормено тегло, а по-скоро в получения дисбаланс в организма от неправилното хранене, който довежда до стерилитет.

Натрупването на телесна маса става, когато човек не се храни рационално. В менюто на голяма част от младите българки липсват най-важните вещества като белтъци от животински произход, калций, калий, желязо, витамин С, витамини от вид В, фибри, комплексни въглехидрати.

Тези вещества се съдържат в рибата, мляко, сурови плодове и зеленчуци, листни зеленчуци.  Когато изброените по-горе витамини и полезни вещества липсват, тогава живият организъм има слаба плътност на костите, ниска степен на желязо в кръвта, което осигурява жизненост.

Когато един организъм е ощетен от най-важните вещества, то и неговата възпроизводствено – репродуктивна функция е занижена, твърди проф. Петрова пред Блиц.

Голямото количество цигари, което днешните българи пушат, също оказва негативно  влияние върху зачеването на бебе. Никотинът уврежда белите дробове, зъбите, венците, кожата. Наред с тях влияе зле върху женските и мъжките репродуктивни органи.

Аналогично е влиянието на алкохола и на дрогата.

Не по-малко зле влияят различните анаболи и стероиди, които младите момчета и мъже вземат, за да натрупат красива мускулна маса.

Според проучване на учени от Великобритания, големият стрес, на който е подложен съвременният човек, оказва трагично влияние върху неговата психика и физика. При силен стрес не може да се осъществи емоционален и физически контакт между партньорите, който да доведе до зачеване.

Но също така натрупаният през годините стрес започва да уврежда детеродните органи или причинява рак, миома и други заболявания, които пречат едно семейство да има бебе.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.