Как да се справите със синдрома на раздразненото дебело черво?

0
679

Все още не е открита причината, водеща до това състояние

Статистиката сочи, че синдрома на раздразненото дебело черво, е често срещано състояние.

синдрома на раздразненото дебело черво
Все още не е открита причината, водеща до това състояние

За щастие добрата новина е, че той не нанася поражения върху червото. Между 10 и 20% от населението на Европа са в плен на синдрома на раздразненото дебело черво. Другият факт, който прави впечатление е, че засяга предимно млади хора – между 30 и 50 годишна възраст.

Основните симптоми, чрез които се изразява синдрома на раздразненото дебело черво, са коремни болки, редуване на запек и диария, подут корем, газове и общ дискомфорт.
Както вече споменахме той не вреди на чревната система, но пък за сметка на това е достатъчен дискомфортът, който създава.

Все още не е установено кои са причините, предизвикващи това състояние. Установено е обаче, че някои хранителни алергии, както и определени храни, биха могли да допринесат за появата му. Ако това е причината, то можете да сте сигурни, че симптомите на раздразненото дебело черво ще се появят непосредствено след тяхната консумация. Обикновено храните, които го дразнят, са броколи, мляко и млечни продукти, карфиол, зеле, боб и др.



Установено е, че при представителките на нежния пол синдромът на раздразненото дебело черво се среща по-често, отколкото при мъжете. В нередки случаи той върви в комбинация с депресия и тревожност, но така и не са установени причините за това.

Една от най-важните стъпки към овладяването на синдрома на дебелото черво е установяването на точните продукти, които предизвикват това състояние. Стресът е сред основните причини, водещи до това състояние. Не трябва обаче да се пренебрегват начина на хранене, хормоналните проблеми, както и приемът на определени медикаменти.

Тук е мястото обаче да отбележим, че няма конкретни храни, чийто прием да се свързва със синдрома на раздразненото дебело черво. При всеки индивид тези храни са различни.
Мнозина от специалистите са на мнение, че за да овладеете до известна степен проблема, е нужно да избягвате приема на алкохол, кофеин и мазни храни.

Освен това е препоръчително да увеличите приема на фибри и вода. Както знаете е нужно да изпивате поне по 2 литра вода дневно.

Резултатите от проведени наскоро изследвания сочат, че приемът на пробиотици и по-специално полезните бактерии, съдържащи се в тях, подпомагат за намаляване на вредните организми в храносмилателния тракт.

Казано с други думи, те оказват благотворно влияние при справянето със синдрома на раздразненото дебело черво. Специалистите посочват, че най-полезни са т.нар. лактобацили, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.