Любопитно: Очите издават вашата интелигентност

0
67

Специалистите посочват, че колкото по-големи, са зениците на хората, толкова по-интелигентни са те

Колкото и невероятно да ви звучи, се оказва, че именно очите, са в състояние да издадат вашата интелигентност.

очите
Специалистите посочват, че колкото по-големи, са зениците на хората, толкова по-интелигентни са те

Специалистите посочват, че колкото по-големи, са зениците на хората, толкова по-интелигентни са те. Може би ви звучи странно, но ако се вгледате, ще забележите тази разлика дори и с просто око.

Освен това по-големите зеници, са свързани не само с по-голям капацитет на работната памет, а и с по-голяма способност да решават проблеми. Те имат и по-силна логическа мисъл, която може да идентифицира модели в определена съвкупност от информация.

Всеки е наясно с факта, че зениците на очите се разширяват в отговор на промяната в светлината. Според психолозите, зениците реагират и на мозъчната активност. Те твърдят, че колкото по-бързо успява да работи мозъкът, толкова повече се разширяват зениците, отбелязва obekti.bg.



Още през 60-те години на миналия век, учените са открили, че зениците и по-специално техният размер, отразяват много повече от количеството светлина, която постъпва в очите.
Авторите на изследването, са публикували резултатите и изводите, до които са стигнали на страниците на научното списание Cognitive Psychology.

Този факт разкрива изключително много за протичащите вътрешни умствени процеси. Те разкриват, че при задача за запаметяване, размерът на зениците проследява изключително точно промените, които настъпват в натоварването на паметта

Всеки нов елемент, който се добавя за съхранение в паметта, води до още по-голямо разширяване на зениците. В последствие те се свиват след припомнянето на всеки един елемент.

По време на изследването, екипът от учени, работещи по този изключително интересен въпрос, е измерил базовия размер на зеницата на 40 човека. Половината от хората, участвали в изследването, са били в горната четвъртина на общото разпределение, а останалата половина – в долната.

З да се определи точно резултатът, човекът трябва да е в пълен покой, когато се измерва изходният размер на зеницата на окото. Той не трябва да прави абсолютно нищо по време на измерването й.

Разликите, които се получават в размера на зениците по време на различните процеси, които протичат в мозъка, могат да се видят дори с просто око.
Тази разлика при хората с високи и ниски когнитивни способности, ангажирани с познавателна задача, може да бъде обяснена с разликата на умственото усилие, което полагат.

В този ред на мисли, бихте могли съвсем спокойно да определите колко е интелигентен човекът, който стои срещу вас. Достатъчно е само да го подложите на изключително лесен тест. Достатъчно е просто да им дадете задача, свързана със запаметяване и да следите внимателно зениците през целия този процес, пише Блиц.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.