Римски жени легионери участват в армията (ФОТО)

0
429

Едно интересно проучване  на  археолога Елизабет Грийн завършва с уникални открития – римски жени легионери участвали в армията и в сраженията

Елизабет Грийн попаднала на монумент в центъра на Рим, на който е изобразен релеф с фигури на войни. Сред тях Елизабет Грийн забелязала фигурата на жена, която е в гръб и има дълга коса.

Женската фигура ясно се отличава, но след като човек се вгледа малко по-внимателно в изображенията.

Въпросният монумент се намира в самия център на Рим, издигнат преди 2000 години.

Своето откритие археологът Елизабет Грийн представя на редовната конференция, която се провежда в  Американския институт по археология, писаха в  newscientist.com.



rimski-legioneri
Римски легионери оживяват у нас и в чужбина след 2000 години
rimski-legioneri
Ясно личи фигурата на жена в гръб с дълга коса

Присъствието на жени под каквато и да било форма в римската армия било строго забранено.

Според заповеди на император Август, които били в сила в продължение на 2 века, легионерите нямали право дори да се женят и да имат деца, докато са на служба.

При направени разкопки в началото на 90-те години на 20 век са намерени дамски и детски обувки, брошки и други аксесоари, изровени от пръстта на римската  крепост Виндоланда, която се намира в Северна Англия.

Открити са бронзови табелки, които представляват дипломи, давани на легионерите, които са навършили възраст и имат 25-годишна военна служба. На табелките са изписани имената на мъжете, заедно с тези на жени и на техните деца.

В по-далечното минало жените вършели домакинската работа в крепостите, където се събирали легионерите.

По-късно, обаче, те самите станали легионери.

При теренни проучвания около днешния  баварски град  Елинген, където има останки от римски крепости, археолозите откриват, че и жените са живели в  същите  казарми, наред  с мъжете.

Интересен е фактът, че с всяка нова находка, която учени, археолози, историци, дори краеведи правят,  познанията ни по история се променят.

Това показва колко малко в миналото е била позната реалната история на човечеството. Да се надяваме съвсем скоро да дойде ден, в който ще можем да твърдим, че познаваме истинската история на своите държави и на света.

Но дотогава на бял свят ще излязат кой знае какви още невероятни исторически факти като този, че римски жени са били легионери.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.