Чудеса се случват в малко познат манастир у нас

0
858

В православния манастир има аязмо с лековита вода. Благодарение на тази вода много страдащи хора са забравили за болестите

В края на село Смолично, обл. Кюстендил, общ. Невестино се намира манастирът  „Св. Св. Йоаким и Анна„.

манастир аязмо чудеса
В манастира „Св.Св. Йоаким и Анна“ има аязмо и се случват безчет чудеса

Местните хора го наричат „Света Яна“. Църквата на Светата обител е издигната през 1888 г.

Но преди нея на същото място е имало древна църква, която при нашествието на султан Мохамед IV е изгорена от поробителите.

До църквата има аязмо. В миналото там била поставена чудотворна икона на Света Неделя (Света Кириакия). Тя  покровителствала водите на аязмото и помагала на вярващите да оздравеят.



От стар надпис научаваме, че дарители са били Никола Иконописец, зограф от Дупница. Димитър Филипов и неговият син Стоян. Даренията са направени през 1875 г.

Близко до манастира бликат 2 карстови извора. На 100 метра северно от храма те образуват известния Смоличански водопад.

По-малкият извор е каптиран в малък параклис. Неговата вода е  лечебна. За нейните лечебни свойства знаели още през годините на турското робство. Освен българи, идвали болни и от Македония.

Вярващите се събирали там и правели курбан за здраве в ден четвъртък преди големия празник Гергьовден.

Всеки, който посети манастира, усеща Божията благодат. Света Анна е покровителка на жените, на майките, на бременните. Жени, които не могат да заченат, се радват на рожби, след посещение в Светата обител.

Енергията на това свято място лекува редица болести. Изключително полезна при проблеми с нервите, депресии, емоционални разстройства.

Водата от аязмото е полезна при проблеми с очите и със зрението. При болести на отделителната система както при жените, така и при мъжете.

Има хора, които са страдали от болки в костите, в мускулите, сухожилията и ставите. Там са получили огромно облекчение.

Когато пристигнете в този край на България, не подминавайте село Пастух. Там ще откриете два уникални каменни храма. Единият носи името на „Свети Йоан Рилски Чудотворец“. Вторият е „Света Троица“.

В този регион се намира и село Лиляч. Там има уникален мегалитен скален комплекс Провиралкята, непосредствено близо до храм „Свети Георги“.

Не пропускайте и интересното видео от региона на БНТ2  ТУК.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.