Внимание! Пиенето на плодов сок в тези случаи може да е опасно!

0
424

Бъдете внимателни с плодовите сокове, за да избегнете тези опасности

Вероятно повечето от вас винаги са били на мнение, че приемът на плодов сок, е нещо абсолютно безопасно. Но се оказва, че грешите и то много.

плодов сок
Бъдете внимателни с плодовите сокове, за да избегнете тези опасности

Може би се чудите защо пък приемът на плодов сок може да се окаже нещо опасно, имайки предвид, че плодовете и зеленчуците са полезни за здравето.
Безспорен факт е, че тялото ни получава от тях витамини, които са жизнено необходими за оцеляването ни.

Все повече хора напоследък обаче предпочитат да изпият един плодов сок, вместо да хапнат плод. Дори се заблуждават, че по този начин тялото им получава по-бързо и лесно витамините, от които се нуждае.

Американски специалисти по хранене обаче, са идентифицирали няколко случая, при които съществува сериозна опасност от приема на плодов сок. Учените са доказали експериментално, че подобни хранителни навици водят до сериозни нарушения в чревната микрофлора.



За целта на проучването са били използвани лабораторни мишки, които са били подложени на глад. След това са получавали само нектар и плодов сок. Оказало се обаче, че при тези обстоятелства тънките черва на гризачите изпадат в неспособност да обработват плодовата захар. По този начин тя попада директно в дебелото черво и причинява сериозни вреди на полезните бактерии. Припомняме, че именно те са тези, които успяват да се справят с въглехидратите.

Не си мислете, че ако пиете пресни плодови сокове, променяте нещо. Учените посочват, че в експеримента са използвали както пакетирани, така и пресни сокове. Изследователите напомнят, че до 90% от фруктозата се усвоява единствено в тънките черва.

Именно поради тази причина те призовават хората да приемат плодов сок между 40 и 60 минути след нахранване. По този начин ще избегнат риска от претоварване на храносмилателната система, а и чревната микрофлора няма да страда.

По отношение на приема на пресни плодове на празен стомах, не може да не отбележим, че вижданията на диетолозите варират. Според някои от тях е за предпочитане да хапнете плода на празен стомах или пък 1-1.5 часа след нахранване.

Плодовете не се усвояват от стомаха или тънките черва, а преминават директно в дебелото черво. Именно поради тази причина трябва да сте наясно, че ако консумирате плодове, непосредствено след приема на богати на нишесте или протеини храни, може да забавите попадането им в дебелото черво. По този начин те ще останат в стомаха и ще предизвикат ферментация.

Това съответно ще предизвика подуване на корема, образуване на газове и ще ви създаде известен дискомфорт, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.