Ето как да разпознаете фалшивия пчелен мед

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Не подценявайте изобретателността на търговците

Безспорно, пазарът предлага голямо разнообразие от пчелен мед. Също толкова безспорен е фактът обаче, че е много трудно да намерите истински пчелен мед.

мед

Не подценявайте изобретателността на търговците

В следващите редове ще ви разкрием как можете да разпознаете истинския от фалшивия пчелен мед. Един от съветите, който дава пчеларят Николай Червенков с 23-годишне опит зад гърба си е да не се подлъгвате да си купите акациев пчелен мед, ако в средата на зимата той все още е течен. По това време на годината истинският продукт би трябвало вече да е кристализирал и да е хомогенен.

Другият съвет, който дава опитен пчелар, е да не купувате пчелен мед, ако струва по-малко от пет лева. Всъщност този съвет като че ли няма да е от голяма полза на потребителите като се има предвид, че много ментета се продават на цената на истинските продукти.

Един от най-сигурните начини да си купите истински пчелен мед е да го вземете от човек, когото наистина познавате и разбира се отглежда кошери. Директният контакт между производителя и купувача намалява значително риска от това да попаднете на фалшив продукт.Това, което малцина знаят е, че пчелният мед е в течно състояние само през летния сезон. Два-три месеца, след като медът бъде изваден от кошера, той започва да се захаросва. Ако до зимата или през зимния сезон продуктът не се захароса, това е един от сигурните знаци, че сте попаднали на фалшификат. Изключение прави единствено акациевият мед, тъй като съдържа по-голямо количество фруктоза.

Ето и още няколко полезни трика, които ще ви помогнат да отличите истинския от фалшивия пчелен мед:

Налейте чаша вода и сложете в нея лъжица мед като пускате пчелния продукт бавно. Ако медът се утаи на дъното, това е знак, че продуктът е истински. Ако обаче започне да се разтваря, за съжаление сте си купили поредния фалшив продукт от пазара.

Другият вариант да различите истинския продукт от фалшификата е като потопите памук в меда. След това го запалете. Ако се подпали, това е знак, че медът е истински.

Капнете капка мед върху нокътя на палеца си и изчакайте една секунда. Започне ли да се стича, това е сигурен знак, че е фалшив.

Освен това е добре да се поинтересувате колко пчелни семейства отглежда пчеларят, от когото купувате мед. Ако те са над 100, то е повече от сигурно, че ще му е нерентабилно да ги храни със захар, пише zajenata.bg.

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар