Ето как да разпознаете фалшивия пчелен мед

0
221

Не подценявайте изобретателността на търговците

Безспорно, пазарът предлага голямо разнообразие от пчелен мед. Също толкова безспорен е фактът обаче, че е много трудно да намерите истински пчелен мед.

мед
Не подценявайте изобретателността на търговците

В следващите редове ще ви разкрием как можете да разпознаете истинския от фалшивия пчелен мед. Един от съветите, който дава пчеларят Николай Червенков с 23-годишне опит зад гърба си е да не се подлъгвате да си купите акациев пчелен мед, ако в средата на зимата той все още е течен. По това време на годината истинският продукт би трябвало вече да е кристализирал и да е хомогенен.

Другият съвет, който дава опитен пчелар, е да не купувате пчелен мед, ако струва по-малко от пет лева. Всъщност този съвет като че ли няма да е от голяма полза на потребителите като се има предвид, че много ментета се продават на цената на истинските продукти.

Един от най-сигурните начини да си купите истински пчелен мед е да го вземете от човек, когото наистина познавате и разбира се отглежда кошери. Директният контакт между производителя и купувача намалява значително риска от това да попаднете на фалшив продукт.



Това, което малцина знаят е, че пчелният мед е в течно състояние само през летния сезон. Два-три месеца, след като медът бъде изваден от кошера, той започва да се захаросва. Ако до зимата или през зимния сезон продуктът не се захароса, това е един от сигурните знаци, че сте попаднали на фалшификат. Изключение прави единствено акациевият мед, тъй като съдържа по-голямо количество фруктоза.

Ето и още няколко полезни трика, които ще ви помогнат да отличите истинския от фалшивия пчелен мед:

Налейте чаша вода и сложете в нея лъжица мед като пускате пчелния продукт бавно. Ако медът се утаи на дъното, това е знак, че продуктът е истински. Ако обаче започне да се разтваря, за съжаление сте си купили поредния фалшив продукт от пазара.

Другият вариант да различите истинския продукт от фалшификата е като потопите памук в меда. След това го запалете. Ако се подпали, това е знак, че медът е истински.

Капнете капка мед върху нокътя на палеца си и изчакайте една секунда. Започне ли да се стича, това е сигурен знак, че е фалшив.

Освен това е добре да се поинтересувате колко пчелни семейства отглежда пчеларят, от когото купувате мед. Ако те са над 100, то е повече от сигурно, че ще му е нерентабилно да ги храни със захар, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.