Знаете ли кога се прави погача за бебето?

0
1141

Това е един от малкото древни обичаи, запазили се до наши дни

Сред обичаите, останали и до наши дни, е правенето на погача след раждането на бебе.

погача
Това е един от малкото древни обичаи, запазили се до наши дни

Тази традиция е свързана с представянето на новороденото пред роднини, приятели и познати и най-вече с предсказването на бъдещето му..

Ето и традициите, свързани с правенето на погача, с които е добре да сте наясно:

Първо, трябва да отбележим, че погачата няма нищо общо с църквата. Този обичай е езически и корените му се крият в далечното минало. Той е един от малкото, запазили се и до днес. В различните краища на страната се отбелязва по различен начин.



Нека отговорим и на някои въпроси, свързани с правенето на погача. Ето ги и тях:

Кога се прави?
На този въпрос няма ясен и категоричен отговор. Докато някои смятат, че тя трябва да се направи точно на 40-ия ден от раждането на бебето, то други твърдят, че трябва да се направи малко преди или след този ден.
Така например в Сандански правят погачата на третия ден от появата на бебето на бял свят. Жените се събират и отиват в болницата при майката и бебето. Ядат се сладки неща, а питката се разчупва над главата на майката. Не е прието обаче да се подаряват подаръци или монети.

Кога трябва да се отиде на църква?
Майката на новороденото, трябва да отиде на църква точно на 40-ия ден от появата на детето на бял свят. Тук е мястото да отбележим, че в броенето трябва да се включи и деня, в който се е родило детето. На този ден се чете т.нар. „чиста молитва“, тъй като се смята, че дотогава майката е нечиста.

Кой меси погачата?
Според поверията, питката трябва да бъде омесена от непорочна мома, която задължително трябва да има двама живи родители. В Северна България пък обичаят е свекървата да замеси питката.

Разчупването на питката
В едно от поверията се посочва, че тя трябва да бъде разчупена над бяла пелена над главите на майката и рожбата й. След събирането на трохите върху пелената, орисниците поставят и монетите си върху нея. Според друго поверие пък, бялата пелена се поставя над питката.

В Западна България пък се поставя сито, в което се събират даровете от гостите. И тук интересен момент е, че даровете са яйца, червен лук, шушка и др. такива. Това не е случайно, тъй като те се смятат за символ на устойчивото здраве на детето. Смята се, че детето ще прилича на този, който разчупи питката, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.