Ето как да приготвите рибата така, че да „стопите“ костите й

0
1055

Ще си оближете пръстите с тази вкусотия

Майстор готвачите разкриха как да приготвите рибата за Никулден така, че да се „стопят“ костите й.

рибата
Ще си оближете пръстите с тази вкусотия

Със сигурност рибата е една от най-вкусните и полезни храни, но пък не може да се отрече, че отстраняването на костите й е доста пипкаво и неприятно занимание.

Вероятно ще се съгласите с нас, че рибата е вкусна всякак – дали ще пържена, печена или задушена, изборът е изцяло ваш. Факт е обаче, че при пържене можете спокойно да „стопите“ костите й и да не се налага да ги отстранявате, когато хапвате.

В следващите редове ще ви разкрием един ценен съвет, който ще ви избави от неприятните малки костички на рибата. Истината е, че при пържене, те направо се „стопяват“. Една от рибите, които стават най-вкусни, ако се приготвят пържени, е каракудата. Ще стане изключително вкусна, ако я оваляте в галета и я изпържите на силен огън.



Тази риба и то приготвена по този начин била любимата храна на Антон Павлович Чехов. Освен това по онова време каракудата била много евтина и достъпна.

Ето как да приготвите рибата, за да „стопите“ костите й. Нужни са ви следните продукти:
5 бр. каракуда
100 гр. галета
½ лимон
Сол, черен пипер и зелени подправки на вкус
Олио за пържене

Това е всичко, от което се нуждаете. След като вече сте си набавили нужните продукти, е време да преминете към приготвянето й.

Първото, което трябва да направите е да измиете добре рибите, след което да отстраните люспите и да ги почистите от вътрешностите. След това направете дълбоки срезове по дължината на рибата и от двете страни.

Можете да ги направите успоредни един на друг или под формата на ромб, но задължително трябва да са дълбоки чак до самия гръбнак.
При разрезите ще чувате пукането на малките костички.
Именно това е важната тънкост, която ще позволи на малките костички да се „стопят“ при пърженето на рибата.

Следващото нещо, което трябва да направите е да оваляте готовата риба в галета. Изтръскайте излишното количество и я сложете в тигана с предварително загрято олио. Пържете рибата в продължение на 6-7 минути от всяка страна.

Можете да я поднесете поръсена с прясно изцеден лимонов сок или просто с тънки лимонови резени. Украсете с пресни зелени подправки като например зелен лук. Гарнитурата, която ще поднесете към вкусната пържена риба, е по ваш избор, пише zajenata.bg.

Не ви остава нищо друго, освен да се насладите на вкусната храна. Добър апетит!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.