Внимание! Опасни вещества в ориза! Ето какво трябва да направите, за да се предпазите!

0
438

Той абсорбира всички вредни вещества от почвата

Екип от учени предупреждават, че в ориза се съдържат опасни вещества.

ориза
Той абсорбира всички вредни вещества от почвата

Той е един от основните продукти в менюто на съвременното общество и това не е никак случайно. Запознати твърдят, че голяма част от полезните вещества, съдържащи се в ориза, се запазват дори и след като бъде подложен на топлинна обработка.

В него се съдържат не само полезни витамини и микроелементи, а и е незаменим източник на сложни въглехидрати. Именно те са тези, които са в състояние да ви дадат заряд и жизненост през целия ден.

Не на последно място трябва да отбележим, че те не се превръщат в мастни депа.
Оказва се, че въпреки всички тези полезни свойства на ориза, той може да крие сериозни опасности.
Резултатите от последните проучвания сочат, че любимата на мнозина зърнена храна, съдържа арсен.



Научна информация, поместена на страниците на „The Telegraph“, арсенът попада в ориза от торове с пестициди и промишлени отпадъци, които се задържат в почвите с оризови насаждения в продължение на десетилетия.

Едва ли има някой, който да не е наясно с факта, че тази зърнена култура, е отличен абсорбент. Това означава, че попадайки в организма ви, той извлича всички токсини и ги изхвърля навън. За съжаление обаче същото се случва и с почвата – той абсорбира всички вредни вещества, съдържащи се в нея.

Освен това, за да е по-издръжлив ориза по време на превозването му, контейнерите, в които се поставя, биват третирани с арсен. Учените алармират, че той може да се превърне в причина за редица сериозни заболявания.

За да се избегнат всички тези проблеми, е добре да спазите стриктно процеса на подготовка, преди да преминете към готвенето му.
За да сведете до минимум съдържанието на арсен в ориза, е добре да го изплакнете с хладка вода минимум 6-7 пъти.

Най-добрият вариант обаче си остава да го накиснете за една нощ. След това го изплакнете и чак тогава преминете към приготвянето му. Учените твърдят, че след тези процедури ще приготвите напълно безопасен за организма ориз.

Сложете в подходящ съд 1 ч.ч. ориз и го залейте с пет чаши вода. На сутринта изплакнете хубаво ориза и го разстелете върху хартия, за да се отцеди добре. Ако ще варите ориза, то добавете 2.5 ч.ч. топла вода на 1 ч.ч. ориз. Можете да го подсолите на вкус. След като кипне, намалете котлона, поставете капака и варете още 10-15 минути, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.