Задължителните елементи от менюто за Бъдни вечер

0
276

Всяка от храните е натоварена с определена символика

В този материал ще ви запознаем със задължителните елементи от менюто за Бъдни вечер.

Бъдни вечер
Всяка от храните е натоварена с определена символика

Несъмнено в Бъдни вечер е скрита много символика и смисъл, дори и в броя на ястията, които се сервират на трапезата.

Всяка храна, поставена на трапезата, е натоварена със специална задача и крие своето пожелание за плодородна година.
За да не пропуснете някоя от важните храни на трапезата на Бъдни вечер, в следващите редове ще ви припомним кои са те, както и скрития смисъл, който има всяка една от тях.

Преди да изброим кои са тези храни, нека първо припомним, че те трябва да са девет на брой – месеците, в които трае бременността на жената. В някои части на страната обаче смятат, че гозбите на трапезата трябва да са 12 – колкото са месеците в годината или 7 – колкото са дните в седмицата.



Ето кои храни са задължителните за трапезата на Бъдни вечер:

Мед
Медът на трапезата е символ на сладостта на живота.

Чесън
Смята се, че чесънът ще пази къщата и семейството ви от зли сили през цялата година. Според вярванията, всеки от семейството трябва да носи по скилидка чесън в себе си през годината, за да се предпази от уроки.

Кромид лук
Символиката, с която е натоварен кромид лукът е имането. Той се слага на трапезата, за да са много имотите, както люспите му.

Жито
Всъщност то е най-важната храна на трапезата на Бъдни вечер. То трябва да намери място на масата ви дори като стилна украса, която да допълни останалите ястия.

Освен това за плодородие на трапезата се добавят и семки (тиквени или слънчогледови), както и други видове ядки.

Сред останалите задължителни елементи на трапезата, е и каната с червено вино. Много е важно вечерята да започне рано, тъй като именно събирането на семейството, е най-хубавата част от празника.

Разбира се основният елемент, е питата. Тя трябва да е постна и домашно приготвена като символично жертвоприношение. Украсява се с кръст. В нея задължително трябва да бъде замесена и пара, която ще покаже кой ще е късметлията през годината.

Под масата трябва да сложите и купичка с цели орехи. След като семейството се навечеря, всеки един от тях трябва да избере орех, без да гледа. В зависимост от това какъв орех му се е паднал, се гадае каква ще е годината за човека. Ако ядката е хубава, болестите ще стоят далеч от вас и домът ви ще е пълен. В случай, че е гнила, ви очакват неприятности.

Не на последно място трябва да отбележим, че ястията трябва да са постни, но в никакъв случай сложни, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.