С тези няколко трика ще накарате содената питка за Бъдни вечер да напълни тавата

0
516

Със сигурност тази рецепта ще намери място в тефтерите ви

Едва ли има домакиня, която да не е наясно с факта, че за Бъдни вечер се прави содена питка.

Бъдни вечер
Със сигурност тази рецепта ще намери място в тефтерите ви

Освен това всеки знае, че тя има един специфичен лек аромат на сода бикарбонат и е малко по-сбита, отколкото, ако се направи с мая.

В следващите редове обаче ще ви дадем няколко полезни съвета, както и изпитана рецепта, по която да си приготвите питка за Бъдни вечер. Гарантираме ви, че тази питка няма да е като другите содени питки, които сте правили и ще напълни тавата.

Тази рецепта за питка за Бъдни вечер със сигурност ще намери място в тефтерите ви. Истината е, че тя е постна и освен това е също толкова пухкава, както и питката, която обикновено правите с мая. Тайната за това се крие в една от съставките, която задължително трябва да добавите.



Е, нека първо ви запознаем с продуктите, които е необходимо да си набавите. Ето ги и тях:
2.5 ч.ч. брашно (количеството може да се увеличи или намали малко в зависимост от размера на чашата)
1 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 1/3 ч.ч. газирана вода
По желание можете да добавите микс от семена при омесването или пък да ги поръсите върху питката, преди да я сложите да се пече.

Вероятно вече се досетихте, че необичайната съставка в този списък от продукти, е газираната вода. Да, именно тя е тайната, която ще направи питката ви за Бъдни вечер изключително пухкава, нищо че е постна.

Идва ред да ви запознаем и с начина на приготвяне на тази невероятна питка. Първото, което трябва да направите е да смесите в подходяща купа брашното, содата бикарбонат и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно, а оставете малко и за доомесване. Ако сте решили, че искате семената да бъдат замесени в питката, добавете и тях. Можете да използвате сурови тиквени или слънчогледови семки, мак, ленено семе, сусам и др.

Разбъркайте добре, добавете и захарта. Отново разбъркайте и залейте сухите съставки с газираната вода. Омесете тестото като, ако е нужно добавете и брашното, което отделихте в началото. Трябва да се получи тесто, което да не лепне по ръцете ви, но и да не е прекалено твърдо.

Оформете тестото на топка и го прехвърлете в тавата, която предварително сте застлали с хартия за печене. Поръсете питката леко с брашно, след което с помощта на нож направете дълбоки разрези по средата под формата на кръст.

Сложете питката в предварително загрята на 220 градуса за 10 минути, след което намалете фурната на 180 градуса и изпечете до готовност, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.