Доц. Стайкова: Все повече млади хора страдат от бъбречни заболявания – правете редовна профилактика

0
1142

Доц. Стайкова коментира бъбречните заболявания в качеството си на специалист по вътрешни болести и нефрология

Тя е началник на Клиниката по нефрология и диализа към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

доц. Стайкова бъбречни заболявания
Доц. Стайкова говори за бъбречните заболявания

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ Черно море гостува доц. Светла Стайкова.

Клиниката при УМБАЛ „Света Марина“ разполага с възможности да лекува пациенти не само от Варна, но и от цялата Северо-източна България.

Повечето бъбречни заболявания и болестите на отделителната система се характеризират и със сезонност. През зимата се активира бъбречната недостатъчност, намалява диорезата и се повишава креатенинът.



През пролетта – април и май се активират повече автоимунните заболявания и нефропатиите. За съжаление все повече млади хора страдат от тях.

При захарен диабет се получава увреждане на кръвоносните съдове. Затова при захарен диабет много често се увреждат и бъбреците на пациентите.

През последните години лекарите са установили, че върху здравето на бъбреците влияние оказва и т.н. метаболитен синдром.

При него има  затлъстяване на пациента в комбинация с други болестни състояния като  хомеостаза на мазнините, захарите и на белтъчините в организма. При тях се повишава рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Доц. Стайкова коментира, че през последните години зачестяват гломерулонефритите – увреждане функцията на бъбреците.

Когато се появят различни инфекции, включително и по горните дихателни пътища, гломерулонефрите също се активират.

В УМБАЛ „Света Марина“ се лекуват пациенти с гломерулонефрити. Както и тези, които имат съпътстващи заболявания. Някои заболявания могат да бъдат диагностицирани само посредством бъбречна биопсия.

Доц. Стайкова апелира към всички българи. Ако забележите отоци под очите, по лицето и по крайниците. Ако цветът на вашата урина се промени. Ако се появят резки амплитуди в кръвното налягане, потърсете личния лекар или специалист нефролог. Трябва да си направите изследвания за белтък в урината, урея и креатенин. Може да се окаже, че страдате от бъбречно заболяване.

Колкото по-рано бъдат диагностицирани появилите се бъбречни заболявания, толкова по-лесно ще бъдат излекувани. И така вашите бъбреци ще бъдат съхранени.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.