Знаете ли защо турското кафе винаги се поднася с чаша вода?

0
679

Може би не сте наясно с голяма част от тези любопитни подробности

Питали ли сте се някога защо турското кафе винаги се поднася с чаша вода?

турското кафе
Може би не сте наясно с голяма част от тези любопитни подробности

Факт е, че то датира от XV век и отдавна се е превърнало в много повече от гореща напитка. Турското кафе е символ на приятелство, средство за бъбрене, извинение или предсказване на бъдещето.

Стара турска поговорка гласи, че чаша турско кафе се помни 40 години.
За първи път то е открито в района Кафа на Етиопия, а по-късно през XV век се разпространява до Йемен. От там кафето стига до Истанбул, а след това и до Европа. Казано с други думи, европейците са научили кафето от османците.

Интересен факт също така е, че първото кафене, регистрирано в световната история, е било отворено в истанбулския квартал „Тахтакале“. Турското кафе се прави с много фино смлени кафени зърна, захар, студена вода. Пропорцията на трите продукта зависи от предпочитанията на клиента. Те обаче винаги се правят в специален съд за кафе, наречен джезве.



Много е важно турското кафе да се приготви на бавен огън. Само по този начин ще се образува обилно количество пяна (каймак). Този метод за приготвяне на кафето, е бил открит през османския период, което превръща кафето в уникална за тези земи напитка.

Безспорен факт е, че турското кафе винаги се сервира с чаша вода. Гостите са от огромно значение за турците, които са изключително гостоприемни. Виждайки от кое отпива първо гостът им – от водата или от кафето, разбират дали е гладен или не. Вярва се, че ако гостът посегне първо към водата, е гладен и това означава, че домакинът трябва да приготви ястие, с което да го нагости.

Освен това водата подпомага прочистването на небцето, преди или след консумацията на кафе.
Не на последно място, през османския период, водата е помагала да се разбере дали кафето, сервирано на султана, е отровно.

Всички ястия, приготвени за султана, били опитвани от служител на двореца, отговарящ за сигурността на храната или т.нар. „чешниджибашъ“. Тъй като кафето се приготвя за един човек, няма как друг да го тества. Поради тази причина, преди да отпие, султанът изсипвал малко вода в ароматната напитка, за да я тества. Вярвало се, че ако се появят балончета след сипването на водата, кафето е отровно.

Едва ли някой се притеснява към днешна дата, че кафето му може да бъде отровно. Въпреки това обаче турското кафе продължава да бъде поднасяно с чаша вода. Вероятно причината за това се крие не само в традициите, а и във факта, че водата прочиства небцето, пише vesti.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.