Разбиха на пух и прах тези митове за храната

0
406

Не е за предпочитане да пиете сурово мляко

Със сигурност сте срещали какви ли не твърдения по отношение на храната.

храната
Не е за предпочитане да пиете сурово мляко

При все, че по принцип хората би трябвало да се интересуват какво консумират, често пъти много от публикациите за храната водят до необосновани страхове.

В следващите редове ще ви разкрием четири от най-разпространените митове за храната, които бяха разбити на пух и прах.

Ето ги и тях:



Мит №1
Микровълновата унищожава питателността на храната
Оказва се, че слуховете, че микровълновата унищожава всички полезни свойства на храната, са абсолютно неоснователни. Няма никаква причина да не използвате микровълновата. Пълни глупости са и твърденията, че тя ви излага на радиация и увеличава многократно опасността от появата на онкологични заболявания.

Истината е, че микровълните използват нискочестотна радиация, която по никакъв начин не уврежда ДНК-то ви, нито пък превръща храната ви в радиоактивна. Що се отнася до полезните вещества в храните, то учените посочват, че обработката им в микровълновата може да запази много по-голяма част от тях, отколкото, ако ги варите.

Мит №2
Яйцата увреждат сърцето
Факт е, че яйцата съдържат солидно количество холестерол. Всеизвестно е, че именно холестеролът е виновникът, който води до запушването на артериите, а това на свой ред причинява инфаркт. Въпреки това, е абсолютно преувеличено определянето на яйцата като вредни за сърцето.

Редица изследвания сочат, че ако сте здрави, можете спокойно да изяждате по едно яйце на ден, без това да ви навреди по някакъв начин. Истината е, че здравите хора нямат проблем с холестерола, тъй като когато приемат повече с храната, то организмът произвежда значително по-малко количество и по този начин компенсира. Все пак е препоръчително да не надхвърляте дневната доза прием на холестерол, която е 300 мг.

Мит №3
Суровото мляко е по-полезно
Истината е, че когато млякото не е пастьоризирано, то е една от най-рисковите храни, които биха могли да съществуват. Когато не е сварено в него се съдържат редица бактерии, сред които салмонела, E. coli или листерия, които могат да причинят редица здравословни проблеми. Най-уязвими са хората със слаба имунна система, бременните жени, възрастните и децата.

Мит №4
Рапичното олио е токсично
Истината е, че рапичното олио преминава през рафиниране и се обработва с разтворител, наречен хексан, който се смята за токсичен. Той се прилага, за да може да се извлече максимално количество олио от растението. Факт е обаче, че по време на процеса хексанът се изпарява. От него остава минимално количество в рапичното олио, което по никакъв начин не застрашава здравето или живота ви, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.