6 вида болки в корема, които всеки трябва да може да разпознае

0
286

Никоя от тях не е за подценяване

Специалистите алармират, че тези болки в корема никак не са безобидни и трябва да могат да бъдат разпознати навреме.

болки в корема
Никоя от тях не е за подценяване

Често пъти, когато хората са измъчвани от болки в корема, просто отбелязват, че ги боли коремът, без да се замислят каква е причината за това. Те обаче са различни и до известна степен локализацията им може да ви насочи какъв е проблемът, който е предизвикал болката.

Ето какво издават различните видове болки в корема в зависимост от местонахождението им и какво усещане предизвикват:

Спазми в долната част на корема
Обикновено те са придружени от подуване, дискомфорт и наличието на газове. Тези болки в преобладаващата част от случаите, са предизвикани от синдрома на раздразненото дебело черво, промяна в чревната микрофлора или проблеми с дебелото черво. Това състояние не е безобидно и не трябва да се подценява. Най-добре би било да посетите гастроентеролог.



Болки в областта на пъпа
Прекомерната консумация на мазни храни и мастните отлагания от тях, е една от причините, които могат да предизвикат болки в областта на пъпа.
Причина за този вид болки могат да са и високите нива на естроген. Освен това могат и да са сигнал за наличие на камъни в жлъчката.

Болки ниско в коремната област, придружени с кръв при изхождане
Това състояние в никакъв случай не трябва да бъде подценявано и задължително трябва да го обсъдите със специалист. Обикновено наличието на кръв в изпражненията е сигнал за сериозен проблем. То може да се дължи на язва на стомаха или дванадесетопръстника, улцерозен колит, възпаления на дебелото черво като болестта на Крон и дори онкологично заболяване.

Стомашни болки, придружени с киселини и парене в гръдната област
Често пъти паренето в гръдната област се свързва с наличието на сърдечни проблеми. Въпреки това не бързайте да се притеснявате. Задължително посетете специалист, тъй като тези болки може да са в резултат на стомашни проблеми като язва, гастроезофагеален рефлукс, киселинен рефлукс, възпаление на хранопровода или гърлото, както и гастрит.

Болки високо в областта на стомаха, придружени с парене
Обикновено наличието на тези болки, е знак за язва, остър или хроничен гастрит, особено в случаите, в които са провокирани от приема на някаква храна или пиене на вода.
В по-леките случаи може да става въпрос за ерозия на стомашната лигавица. Може да са причинени и от приема на различни медикаменти.

Внезапна болка в дясната страна на коремната кухина
Болката, която ви кара да се присвивате надясно, може да е в резултат на спукан апендицит, жлъчна криза, остър или хроничен апендицит без спукване или пък на чернодробно заболяване, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.