Любопитни факти от живота на кралица Елизабет Втора (III част)

0
323

Кралицата никога не се буди с часовник

 

Елизабет Втора
Кралицата никога не се буди с часовник

Продължаваме поредицата, в която ви разкриваме интересни и любопитни факти от живота на кралица Елизабет Втора.

Те не са никак малко като се има предвид, че тя е най-дългогодишният монарх в световен мащаб.

Ето ги и тях:

Кралица Елизабет Втора е собственик на всички есетри, делфини и китове във Великобритания
Отново според официалната информация на кралския сайт, управляващият монарх е собственик на всички делфини, китове и есетри в британски води. Тази собственост е породена от закон, приет при крал Едуард II през 1324 г. Всички тези животни са определени като „кралски риби“ съгласно този закон. При все, че биолозите отдавна са доказали, че китовете и делфините не са риби, а морски бозайници, това не се отразява на статута им.



Кралицата е представена в повече от 100 филма и тв предавания
Несъмнено кралското семейство и в частност кралицата, винаги са привличали общественото внимание. Поради тази причина всяка тяхна крачка се следи под лупа. Предвид огромния интерес, е повече от нормално кралицата да бъде представена в толкова много филми и тв предавания.

Далеч не е толкова богата, колкото мнозина си мислят
Преобладаващата част от замъците и дворците, в които живее кралското семейство, са собственост на държавата. Някои от тях са собственост на „Кралска собственост“ – независимо търговско предприятие, което управлява кралското имущество.

Кралица Елизабет Втора е собственик на дворците и замъците в имението Балморал в Шотландия и двореца Сандригам в Норфолк.
В класацията на най-богатите хора на Великобритания през 2015 година, кралицата се нарежда едва на 302 място. Неофициално състоянието й е оценено на 340 млн. лири.

Кралицата изпраща съобщение на Луната
Преди „Аполо 11“ да кацне на Луната през 1969 г., редица световни лидери изявяват желание да напишат „съобщения на добра воля“. Всички тези съелизабобщения биват прехвърлени на малък силиконов диск, който все още е на повърхността на Луната. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин го поставят под американското знаме.

Думите на Нейно Величество гласят: „От името на британския народ приветствам уменията и смелостта, които докараха човека на Луната. Нека това увеличи знанията и благосъстоянието на човечеството“.

Кралицата не се буди с часовник, а с гайдар
За разлика от хората по света, Елизабет Втора не се буди от будилник. Край на съня й във всеки делничен ден слага гайдар, който точно в 9 ч. застава под прозореца й и свири в продължение на 15 минути. Това се случва само когато кралицата живее в Бъкингамския дворец, замъка Балморал или Уиндзор, или двореца Холируд. Гайдарят свири и по време на държавни банкети. Той е известен като „Суверенния гайдар“ и има официална позиция в двора, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.