Внимание! Напуканите устни са знак за сериозен проблем!

0
293

Не го подценявайте

 

напуканите устни
Не го подценявайте

Вероятно повечето от вас приемат напуканите устни за нещо нормално, особено през есенно-зимния период.

Но може би сте забелязали, че напуканите устни често пъти са придружени със сериозен косопад, чупливост на ноктите и неистово желание да хапнете нещо сладко. Е, това не е случайно и далеч не е само при вас. Не си мислете, че организмът ви има нужда от повече сладко и затова трябва да посягате към него почти ежечасно.

Ако не само едно, а няколко от тези неща ви се случват от известно време насам, то проблемът е доста сериозен. Нужно е да вземете спешни мерки, за да не прерасне в нещо много по-сериозно.

Известният украински медик д-р Комаровски обяснява, че всички тези сигнали издават, че организмът ви страда от недостиг на желязо. Лекарят посочва, че този елемент е с огромно влияние върху правилното функциониране на човешкото тяло.



Желязодефицитната анемия е доста сериозен проблем, който мъчи много хора в световен мащаб. Микроелементът желязо обикновено присъства в големи количества в човешкия организъм, както и редица други микроелементи разбира се.

Понякога обаче човек не успява да си набави достатъчно желязо от него или организмът му не го усвоява добре поради някакъв здравословен проблем. В същото време ролята на желязото, е колосална. То участва не само в имунните реакции, а и в работата на щитовидната жлеза, която изгражда ноктите и косата.

Ако не обърнете внимание на проблема навреме, той ще се задълбочи

Най-важната роля на желязото обаче е, че влиза в молекулата на хемоглобина. Благодарение на него до органите ни стигат кислород и въглероден диоксид. Казано с други думи, хемоглобинът е транспортът, който разнася кислорода и въглеродния диоксид до органите.

В същото време червените кръвни клетки се създават от костния мозък. Недостигът на желязо забавя сериозно този процес и нивото на хемоглобин в кръвта спада. Това състояние се нарича анемия.

Симптомите на желязодефицитна анемия, са:
– Напукани устни или рани по устните
– Суха и бледа кожа
– Крехки нокти
– Крехка коса, която расте доста бавно
– Отпадналост

Ето и причините, водещи до желязодефицитна анемия:
– Голяма кръвозагуба
– Небалансирана диета
– Хроничен недостиг на желязо в кръвта
– Проблеми със стомашно-чревния тракт

Най-често желязодефицитната анемия засяга новородените, децата по време на активен растеж, кърмещи и бременни майки, както и жени в репродуктивна възраст

При наличието на желязодефицитна анемия, е добре да наблегнете на следните храни:
– Бял боб
– Миди
– Говежди черен дроб
– Кашу
– Леща
– Спанак
– Нахут
– Стафиди
– Тъмен шоколад
– Риба тон
– Печени картофи
– Доматен сок
– Тиква
– Кокос
– Сини сливи
– Сусам
– Сушени кайсии
– Черници

Д-р Комаровски съветва тези храни да присъстват редовно в менюто ви, пише jenata.blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.