Така се прави изключително полезния боров мед

0
1102

Той е истински еликсир от природата

 

боров мед
Той е истински еликсир от природата

Едва ли има човек, който да не е опитвал боров мед. Той не само е вкусен, а и е изключително полезен.

Тъй като именно сега е най-подходящият период за приготвяне на боров мед в домашни условия, ще ви представим изпитана рецепта.

Много хора споделят, че обожават вкуса на боровия мед още от детските си години. Може би и вашите баби са приготвяли този еликсир и винаги сте имали от него под ръка. А и вероятно сте хапвали от него, когато започнете да кашляте. Не е случайност фактът, че тогава настинките минаваха много по-бързо в сравнение с наши дни, когато майките залагат основно на медикаментите от аптеката.

Няма да е никак зле, ако съчетаете полезното с приятното и си наберете малки зелени шишарки по време на разходката из гората. Ще ви разкрием божествена рецепта за приготвяне на боров мед от шишарки. Той не само укрепва отлично организма, а и го снабдява с изключително важни витамини.



Може би е излишно да споменаваме, че боровият мед укрепва имунитета и помага на организма да се справи не само с респираторните инфекции, а и с хроничната умора.
С цел превенция, е достатъчно да приемате по една супена лъжичка боров мед дневно. Най-добре е това да става 20-тина минути преди закуска.

Може да ви е полезен за много неща

В случай, че вече сте попаднали в плен на неприятен вирус, то трябва да увеличите приема на боров мед до 3 супени лъжици дневно, но не наведнъж, а три пъти по една. Тази терапия се прилага до пълното възстановяване.
Когато сте настинали или усещате обща слабост и отпадналост, можете да замените захарта с този еликсир.

Тук е мястото да отбележим, че боровите шишарки са противопоказни за хора с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката, бременни жени, както и деца до 6-годишна възраст.

Събирането на борови шишарки става от деня на пролетното равноденствие (20 март) до лятното слънцестоене (21 юни). Средата на месец май, е най-добрият период. Шишарките трябва задължително да са млади и зелени.

За да си приготвите този еликсир у дома, са ви нужни следните продукти:
800 гр. борови шишарки
1.5-2 литра вода
1-1.5 кг. захар

Измийте шишарките, поставете ги в подходящ съд и ги залейте с водата. Варете ги в продължение на 40 минути, след което оставете сместа да престои 12 часа. След това прецедете през три слоя марля. На една чаша от инфузията се добавя по 1 ч.ч. захар. След това сиропът се слага отново на котлона и се вари на слаб огън за 1-1.5 часа.

Сложете по 10-12 шишарки на половинлитров буркан, след което стерилизирайте. Накрая насипете меда в бурканите, завъртете капачките и ги обърнете. Оставете ги да престоят така 12 часа, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.