Най-често срещаните ухапвания през летните месеци и как да се справите с тях (I част)

0
615

Не си позволявайте да тръгвате неподготвени сред природата

 

ухапвания
Не си позволявайте да тръгвате неподготвени сред природата

Предвид, че се намираме на прага на лятото, а обикновено летните месеци са съпроводени с редица ухапвания от всякакви гадини, ще ви запознаем с най-често срещаните от тях, както и начините за справяне с последствията.

Вероятно немалка част от вас свързват лятото с разходка сред природата. Оказва се обаче, че дори нещо толкова невинно на пръв поглед, може да ви струва доста скъпо. Може би веднага ще попитате: „Какво по-хубаво от пикник на открито?“. Да, прави сте, но и не сте.

Имайте предвид, че всяко такова начинание може да е свързано с ухапвания от различни видове насекоми.
Обикновено повечето от тях са съвсем безобидни, но не липсват и такива, които предизвикват тежки алергични реакции. Други пък крият сериозен риск от зараза със сериозно заболяване.

Ако някое от тези ухапвания доведе до усложнения, е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ.



В този ред на мисли подбрахме за вас най-честите ухапвания при излет сред природата, както и начините за справяне с тях с помощта на подръчни средства.

Много е важно да знаете как да реагирате спрямо вида ухапване

Ето ги и тях:

Паяк от отровен вид
При все, че са разпространени само в определени области, ухапванията от тях могат да се усетят след 5-6 часа, тъй като предизвикват поява на болка.
При такива ухапвания организмът развива силна интоксикация. Ако не сте успели да определите конкретния вид на насекомото, незабавно се обърнете към Спешна помощ. Едва след това се опитайте да облекчите състоянието на пострадалия.

За да предотвратите по-сериозно натравяне на организма, е добре да изплакнете обилно мястото с хладка вода и сапун.
Добре е да третирате ухапването с разтвори с антимикробно и антисептично действие като водороден пероксид, хлорхексидин диглюконат, етилов спирт, йод и др.

Направете пристягаща превръзка на засегнатото място, за да изолирате разпространението на токсините. Тя се прави малко над зоната на ухапване.
Наложете парчета лед, увити в кърпа върху засегнатото място.

В случай, че пострадалият започне да губи съзнание, наблюдавайте внимателно поведението му до пристигането на линейката.
Много е важно да обърнете пострадалия на една страна. По този начин ще предотвратите евентуално задавяне в случай, че ухапването предизвика повръщане.
В следващата част на този материал ще ви запознаем с полезни съвети за действие при ухапвания от други видове насекоми. Много е важно да се реагира навреме, за да се предотвратят по-тежки последици. Никога не подценявайте разходката сред природата и не тръгвайте неподготвени, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.