Ето какво трябва да направите, ако орхидеята не иска да цъфти (I част)

0
1747

Понякога отглеждането им се превръща в пълно фиаско

 

орхидеята
Понякога отглеждането им се превръща в пълно фиаско

Несъмнено орхидеята е изключително красиво цвете. Любителите на тези красиви цветя обаче са наясно, че те невинаги радват с цвят.

Съществуват повече от 30 хиляди сорта орхидеи. В естествената им среда те не растат върху почва, а се придържат за дърветата. От средата на 18 век обаче, орхидеите са превзели оранжериите и ботаническите градини.

Цветовете им са разнообразни и несъмнено изключително красиви. Толкова красиви, че чак завладяващи.
Понякога опитите да отгледате орхидея или орхидеи в домашни условия се превръщат в пълно фиаско.

Това се дължи на факта, че в нередки случаи орхидеите развиват само корени и листа. За да сте наясно с причината за отсъствието на цветове, първо трябва да сте наясно с характеристиките на отглеждането й.



Тропическият климат е най-подходящото естествено местообитание за красивите орхидеи. В този ред на мисли не можете да се надявате на обилен цъфтеж, ако условията, в които отглеждате растението се отличават съществено от тези, от които се нуждае.

Сред най-честите причини, поради които орхидеите не ви радват с цвят, са следните:

Саксии и наторяване
Обикновено тези растения се засаждат в малки саксии, което означава, че почвата се изтощава твърде бързо. Поради тази причина е нужно да я подхранвате периодично. Трябва да имате предвид, че минералната захранка за орхидеи, трябва да е с по-малко количество азот.

Добре е да съблюдавате някои правила

Азотът осигурява растежа на зелената маса. За да се оформят обаче пъпки, е нужно наличието на калий, фосфор и магнезий. Преди да засадите растението в саксия, го „напоете“ обилно. По този начин си гарантирате, че няма да изгорят корените. Имайте предвид, че прекомерните количества хранителни вещества също действат пагубно на орхидеите.

Поливане
Имайки предвид, че листата на тези растения са доста широки, то трябва да сте наясно с факта, че влагата се изпарява твърде бързо от тях. Това означава, че трябва да напоявате доста често растенията в периода на активен растеж – 2-3 пъти в седмицата. През зимата обаче почвата не трябва да се навлажнява обилно.

Освен това не забравяйте, че водата, с която поливате орхидеите, задължително трябва да е мека. За целта най-добре да използвате преварена или филтрирана вода със стайна температура. Не е добре корените на растението да са мокри и по тях да се виждат капчици конденз. Прекомерната влага води до гниене на корените.

Местоположение на кореновата система в саксията
Корените на орхидеята са много силни, тъй като в естествената им среда те трябва да я придържат за дървото. За да задържите растението във вертикална позиция ще ви помогне саксията. Освен това тя трябва да е прозрачна, за да може светлината да достига до корените, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.