Тези причини водят до пожълтяването на листата на краставиците

0
689

Паякът може да изсмуче целият им сок

 

краставиците
Паякът може да изсмуче целият им сок

Тези от вас, които отглеждат сами краставиците в градината си, със сигурност са се сблъсквали с пожълтяването на листата им.

Вероятно и вие сте си задавали въпроса в резултат на какво е това пожълтяване – от горещините или пък от вредители. Несъмнено сте се питали и какво трябва да направите в този случай, за да спасите реколтата.

Понякога върху листата на краставиците се появяват малки жълти или кафяви петна. В преобладаващата част от случаите, жълтото петно обхваща цялото листо. Ако листата са сухи, това означава, че не трябва да чакате и минута повече, ако не искате да изгубите цялата реколта.

Ето и причините, поради които листата на краставиците пожълтяват:



Липса на светлина
Понякога до този проблем се стига поради липсата на достатъчно светлина. Може би е излишно да споменаваме, но ако наистина това е причината, то жълтите листа, са съвсем нормално явление. Най-добре е веднага да ги премахнете.

Вредители
Ако пожълтяването на листата на краставиците е в резултат на вредители, то също няма нищо странно в това като се има предвид, че паякът изсмуква целият сок на растението. Така на листата не им остава нищо друго, освен да пожълтеят и изсъхнат. От такъв вредител бихте могли да се спасите с подходящ препарат, който ще ви препоръчат в агроаптеката.

Ако не разбирате, най-добре да потърсите агроном

Изобилие на плод или липса на влага
Понякога пожълтяването на листата на краставиците е в резултат на изобилие или пък липса на достатъчно влага. За да избегнете този проблем, е нужно да поливате градината поне два или три пъти в седмицата. В случай, че лятото е много горещо, то тогава поливането трябва да става всеки ден. Не разчитайте на дъждовното време, защото то никак не се нрави на краставиците.

Гъбички
Понякога листата на краставиците пожълтяват и в резултат на появата на гъбични болести. Първите признаци за наличието на гъбички, е появата на жълти петна по листата. След това растението става летаргично и дори поливането не му помага.

Повредени корени
Тук може да става въпрос и за механична повреда на корените. За да избегнете последствията от това, засадете разсад отново като задължително отстраните плевелите и изрежете корените им.

Преди да предприемете каквото и да било действие по отстраняването на проблема, трябва да се уверите каква е причината, която го е предизвикала. Ако сте опитен градинар със сигурност няма да ви е трудно. В случай обаче, че не сте, ще е нужно да се посъветвате с някой по-опитен от вас или най-добре с агроном, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.