Тези съвети ще ви помогнат да нарежете лука, без да се разплачете

0
578

Всички те действат безотказно

лука
Всички те действат безотказно

Няма никакво съмнение, че рязането на лука е сред най-досадните задачи на всяка домакиня.

Основната причина за това разбира се, е неприятното парене, което предизвиква сълзи в очите.

Оказва се обаче, че можете да нарежете спокойно лука, без да пророните нито една сълза. Звучи ви невероятно? Ами опитайте и ще се убедите, че наистина е така.

Нека, преди да пристъпим към разкриването на дребните трикове, които ще ви помогнат да спрете да плачете, докато режете лука, да ви разкрием каква е причината, поради която ви разплаква.



Истината е, че сълзите, които леете при рязането му, са в резултат на химическа реакция, която е вид защитен механизъм на ароматния зеленчук.
Тъй като рязането уврежда клетките му, той освобождава предпазен ензим. При съприкосновението му с въздуха този ензим се превръща в сярна киселина. Тя пък на свой ред действа на слъзните канали, причинявайки раздразнение, а то пък води до появата на сълзи.

Колкото и налудничави да ви се струват някои от тях, те наистина действат

Ето как можете бързо и лесно да нарежете лука, без да се разплачете:

Очила
Слагайте очила, когато режете лук. Колкото и смешно да ви звучи, този трик наистина работи. Добре прилепналите очила ще предотвратят навлизането на ензима в слъзните канали и съответно няма да се разплачете.

Оцет
Преди да започнете да режете „ревливия зеленчук“, напръскайте с оцет дъската, на която ще го режете. По този начин ще забавите значително неприятната химическа реакция, предизвикваща сълзите ви.

Микровълнова
За да избегнете реването по време на рязането на лука, можете да го сложите за 1-2 минути в микровълновата. Имайте предвид обаче, че след тази обработка, той ще е с променена текстура. Освен това ще ви се наложи да се примирите с натрапчивата миризма, която ще се разнесе из дома ви.

Вода
Ако го режете под вода, можете да сте сигурни, че няма да пролеете и една сълза. Няма никакво съмнение, че този метод ще предотврати попадането на „лютивите“ ензими в очите ви. Тук обаче трябва много да внимавате да не се порежете, докато режете лука под водната струя.

Нож
Топ готвачите са категорични, че непосредствено преди рязането му, е нужно да наточите ножа много добре. Оказва се, че това е един от най-ефективните начини за предотвратяването на рева, докато режете този зеленчук. Тайната се крие в това, че когато е максимално остър, ножът ограничава значително увреждането на луковицата. Това означава, че на практика ще се отдели значително по-малко количество от „плачливия“ газ, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.