Дефицит на желязо може да не се допуска ако спазвате тези съвети

0
1438

Дефицит на желязо или нисък хемоглобин е състояние, което не само причинява дискомфорт на човека. Ако не бъдат взети мерки, могат да се получат големи усложнения

Не допускайте дефицит на желязо

Остър дефицит на желязо и анемия се получава в екстремни случаи като сериозна кръвозагуба, при болни от рак, язва и други заболявания. Ако един пациент не страда от тях, отново може да изпита дефицит на желязо.

Желязото се съхранява в черния дроб. Неговата функция е изключително важна. Обогатената с желязо кръв е достатъчно „силна“, за да може да разнася кислорода до всички клетки в организма, а от тях да извлича въглеродния двуокис. Ако нивото на желязо е ниско, кръвта не може да изпълнява тази своя функция и тялото е заплашено от болести.

Ниското ниво на червени кръвни телца – хемоглобин довежда до анемия. Хората, които страдат от анемия на външен вид са бледи, посърнали и имат вид на болни. Липсва им енергия, за да вършат своите ангажименти. Бързо и лесно се изморяват, когато извършват физически занимания като изкачване на стълби, туризъм и спорт. Казват, че все им се спи.

Освен умора, устните започват да се цепят, дори и когато времето е топло. В студа е нормално устните да изпръхват или да се получават цепнатини. Но тогава е важно да се използва червило, гланц, вазелин или друг подходящ крем, за да бъдат предпазени.



Дефицитът на желязо се отразява върху вида на ноктите. Те стават вдлъбнати, а понякога се получават и бели петънца.

Такива хора изпитват задух. Техните крайници са студени и имат усещането за мравучкане по краката.

Липсата на достатъчно кислород причинява смущения в паметта. Човекът започва да мисли по-бавно. Може да получава световъртежи, главоболие и да бъде замаян.

В дълъг период липсата на достатъчно кислород в организма може да причини образуването на тумори и ракови заболявания.

Има пациенти, които са споделяли, че в един момент неочаквано са искали да ядат глина, почва, лед, варовик, гипс. Причината е усещането там за наличие на минерали, които в тялото липсват.

Ако забележите тези симптоми трябва да потърсите консултация с лекар. Можете сами да приемате хранителни добавки с желязо. Или да пиете разтворими таблетки с желязо. Добавките и таблетките са особено полезни през зимата, когато не се храним пълноценно и здравословно. Тогава липсват качествени пресни плодове и зеленчуци от градините.

Правилното хранене е важно, за да не се наблюдава дефицит на желязо.  Червеното цвекло е съществено. Настъргано то е прекрасна добавка към различни пресни салати – зеле, моркови, ряпа, марули. Можете да пиете пресен сок от червено цвекло. Като профилактика се приемат малки дози – до 50 мл сутрин и на обяд. Вечер не, защото дава енергия. Ако имате дефицит на желязо, трябва да го приемате повече пъти през деня.

Зеленолистни зеленчуци – коприва, листа от цвекло, спанак, лапад, лобода, пресни салати и марули, зелени подправки – пресен магданоз, копър, целина.

Особено важни са медът и пчелният прашец.

Задължително трябва да консумирате жълтъците на яйцата и риба. Можете да пиете дражета с рибено масло. Яжте кисело мляко. Приемайте бирена мая. Тя се продава в аптеките под формата на дражета и не дава противопоказания.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.