Тези признаци алармират за сериозни проблеми с щитовидната жлеза

0
1639

Не подценявайте нито един от тях

 

щитовидната жлеза
Не подценявайте нито един от тях

В следващите редове ще ви запознаем с признаците, алармиращи, че щитовидната жлеза не работи правилно.

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта, че щитовидната жлеза е от огромно значение за човешкия организъм.
Именно тя е натоварена със задачата да произвежда хормони, подпомагащи някои от основните процеси в организма.

Проблемите с този орган могат да поставят под риск не само здравето, а и живота ви. Точно поради тази причина е добре да разпознаете още отначало признаците, издаващи, че имате проблеми с щитовидната жлеза.

Разбира се е излишно да споменаваме колко важни са профилактичните прегледи. В случая този съвет важи с особена сила за жените над 35-годишна възраст. Те са предразположени към проблеми с този орган.



Ето и симптомите, които издават, че щитовидната ви жлеза не функционира както трябва:

Постоянна умора
Този симптом е сред основните, издаващи, че имате проблеми с щитовидната жлеза. При все, че може да се появи в резултат на различни здравословни проблеми, често е свързан с хипотиреоидизъм. Това е вид разстройство, в резултат на което жлезата не успява да произведе нужното количество хормони.

Депресивни състояния
Честите депресии или необяснимата тъга, също може да са аларма за неправилната работа на щитовидната жлеза. Специалистите посочват, че малкото количество хормони пречи на производството на достатъчно серотонин в мозъка, а това оказва пряко влияние върху настроенията.

Задължително посетете ендокринолог при наличието на някой от тях

Тревожност и нервност
Тези сигнали също не бива да бъдат пренебрегвани. Ако забележите, че напоследък сте постоянно тревожни или пък нервни, без видима причина, задължително посетете ендокринолог.

Замаяността, липсата на сексуално желание, както и учестеното сърцебиене, също трябва да ви светнат червената лампичка за проблем с щитовидната жлеза.

Повишен апетит
Той пък може да е сигнал за хипертиреоидизъм. В това състояние жлезата произвежда свръх количество тироиден хормон и може да ви накара да се чувствате постоянно гладни.

Невъзможност за концентрация
Ако изпитвате трудност или невъзможност да се концентрирате, това също може да е сигнал, че нещо не е наред с жлезата.

Сухата кожа, подуването на стомаха, както и болезнените мусукли или нередовен месечен цикъл, също може да ви алармират, че щитовидната жлеза не функционира правилно.

Повишено кръвно налягане
Често пъти при наличие на повишено кръвно налягане пациентите биват насочвани към невролог или кардиолог. Истината е, че то също може да е симптом на нарушения в жлезата. Така например хипертиреоидизмът води до високо кръвно налягане. При хората, страдащи от това заболяване, рискът от хипертония е два-три пъти по-висок в сравнение с останалите.

Безсъние, косопад, подуване и болки в гърлото, покачване на тегло или трайно ниска телесна температура, също трябва да са сигнал, че е нужно да посетите ендокринолог, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.