Внимание! Тези емоции съсипват здравето ви! (II част)

0
294

Те могат да окажат много пагубно влияние

 

емоции
Те могат да окажат много пагубно влияние

Както вече споменахме в първата част на този материал, някои емоции не са никак безобидни за здравето ви, дори нещо повече – те са пагубни.

Организмът реагира остро на отрицателни емоции като гняв, страх, завист и други, а отговорът му е разрушителен.

Ето кои са онези емоции, които оказват изключително вредно влияние върху здравословното ви състояние:

Гняв (омраза, раздразнителност)
Няма никакво съмнение, че гневът е едно от четирите основни състояния на човека. Той се нарежда редом до щастието, страха и тъгата.
Ако е в конструктивна форма, гневът може да е полезен за здравето. Ако обаче се гневите постоянно с повод и без повод, това означава, че съсипвате постепенно организма си.



Първите органи, които попадат под безмилостните удари на гнева, са сърцето и черния дроб. От стесненията на кръвоносните съдове и износването на стените им се стига до сериозни сърдечни заболявания. Освен това по този начин активирате имунните клетки, наречени цитокини.

Когато броят им стане твърде голям, в организма настъпват възпалителни реакции, които провокират редица патологии.
Съществува огромен риск да увеличите предразположеността си към злокачествени онкологични заболявания, артрит, диабет и др.
Истината е, че гневът е ключовият фактор, нарушаващ здравословния баланс на цитокините в организма.

Пазете здравето си преди да е станало твърде късно

Тъга
Хората, които са страдали дълго време от тази емоция са наясно с факта, че тя затруднява сериозно дишането. Това се дължи на факта, че мускулите се стягат и предизвикват спазми, които сериозно затрудняват работата на белия дроб и той не може да поеме обичайното количество въздух.
Ако тъгата продължи твърде дълго време, рискувате сериозно да попаднете под ударите на астмата.

Хроничната меланхолия и депресията намаляват значително съдържанието на кислород в кръвта и увреждат функцията на стомашно-чревния тракт.
Специалистите съветват ако ви се плаче, да не се сдържате, а да излеете душата си. По този начин секретирате ендорфини, които възстановяват хормоналния баланс в организма.

В състояние на тъга и съпътстващото я чувство на самота, могат да се превърнат в причина за настъпването на сериозни психични заболявания, болести на сърцето, както и отслабен имунитет.

Заради всичко това, изброено по-горе, се опитайте да държите далеч от вас негативните емоции или да ги изгоните за максимално кратък срок от време. Научете се да виждате доброто във всяка една ситуация, вместо да се фокусирате върху проблемите, задълбочавайки ги още повече. Така или иначе проблемите ще се решат. Вероятно сте забелязали, че всяка криза ражда своето решение, но трудно бихте могли да възстановите здравето си, ако сте му нанесли сериозни поражения, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.