Революционно нова пластмаса спасява природата

0
341

Имахме нужда да научим тази чудесна новина, защото природата е ужасно замърсена от пластмаса и други отпадъци, които не са състояние да се разградят

Но за щастие и за този толкова наболял проблем има решение, благодарение усилията на немския учен проф. Бернхард Райгер, който преподава в Мюнхенския университет.

Както сам сподели пред камерата на DW Euromaxx, предприемачите са толкова ангажирани да печелят пари, че не им остава време да мислят за бъдещето на природата.

пластмаса
Изобретателят на новата пластмаса – проф. Бернхард Райгер и неговите студенти

А природата започна да бъде замърсявана след края на 60-те години на 20 век, когато в нашето ежедневие се появи масово пластмаса.

В началото любопитната пластмаса е била използвана за многократна употреба в бита и в индустрията. От нея са били правени съдове, детски играчки, тръби, опаковки за кетчуп, майонеза, горчица, шампоани, душгелове, перилни препарати.



През последните 20 години пластмаса се използва за направата на еднократни прибори, съдове, чашки за кафе, опаковки за бира и безалкохолни напитки. У нас даже вино, олио и оцет се продават в шишета от пластмаса.

Тази   пластмаса, която ние ежедневно използваме и почти ежедневно изхвърляме, се получава от нефтени и петролни продукти. Тя е трудна за разграждане, когато попадне в природата.

Затова много хора са виждали морето или океана около брега, целите покрити с такива отпадъци. При тях са и всички метални кутии – кенчета за Кока-кола, бира, джусове, бои, лакове, безири и други.

Проф. Бернхард Райгер е намерил начин пластмаса да се добива с помощта на CO2 – въглероден двуокис или диоксид.

CO2 се получава при изгаряне, а в неговата работа се използват различни катализатори.

Новата пластмаса, добита чрез CO2 може да се разгражда в природата и затова няма да се образуват сметища.

В момента с помощта на новата пластмаса се произвеждат бебешки биберони и бутилки за безалкохолни напитки.

Тенденцията е учените постоянно да усъвършенстват този метод и да го внедряват все повече в производствата.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.