Необикновените звуци на пустинята

0
255

Векове наред редица пътешественици, сред които Марко Поло и Чарлз Дарвин, разказват за някакви много мистериозни звуци, които чуват, преминавайки през различни пустини на Земята

До 2009 година науката счита, че тайнствените звуци се дължат на вибрации на пясъчните слоеве под повърхността. Френски учени обаче успяват да установят, че те всъщност се дължат на вибрациите, генерирани от търкалящите се песъчинки.

Учените провеждат серия от изследвания в пустинята Сахара (югозападно от Мароко) и на Арабския полуостров (югоизточната част на Оман), където пясъците „пеят“ с честота 105 и 90 – 150 херца. Наред с това те установяват, че песъчинките в Сахара имат почти еднакви размери, докато тези на Арабския полуостров са с различни размери.

Оказва се, че звуковата честота зависи именно от размерите на пясъчните частици, както и от скоростта, с която те се движат в пустинята. Точният механизъм на образуване на тези звуци от хаотично движещи се песъчинки обаче все още не е изцяло изяснен. Една от хипотезите допуска, че вибрациите на движенията им по някакъв начин се синхронизират и те започват да вибирират на една обща честота, но начинът, по който това синхронизиране се случва точно все още остава загадка за учените.

звуци
Мистериозните звуци в пустините



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.