Съветът на специалистите: Не слагайте тези храни в микровълновата!

0
713

В противен случай можете да си докарате неприятности

Специалистите съветват да не слагате тези храни в микровълновата, тъй като съществува голям риск да си навредите.

микровълновата
В противен случай можете да си докарате неприятности

Няма никакво съмнение, че микровълновата е много удобен електроуред и отдавна се е превърнала в неизменна част от ежедневието на голяма част от съвременното общество.

Вероятно толкова много сте свикнали с този електроуред, че може би си мислите, че знаете всичко за него. Е, тук трябва да ви кажем, че грешите и то много.

Може би сте наясно с факта, че в микровълновата не трябва да се поставят метални съдове. А знаете ли, че също така не трябва да поставяте и пластмасови съдове, освен онези, които са предназначени специално за микровълновата. Същото правило важи и за съдове или храна, опаковани във фолио.



И ако си мислите, че правилата за микровълновата се изчерпват дотук, то много грешите. Има храни, които изобщо не трябва да се обработват в нея. Така например, ако сложите цели сварени яйца, то рискувате да заредите истински бомби в този електроуред. Несъмнено ще си създадете много неприятности. Ако все пак обаче сте от онези, които търсят тръпката и обичат да експериментират, можете да пробвате. Но не казвайте, че не сме ви предупредили за последствията. Все пак бихте могли да стоплите сварените яйца, но преди да ги сложите вътре, ги разрежете.

Немалка част от съвременните майки замразяват кърма за следващите хранения. Имайте предвид, че в микровълновата храната не се нагрява равномерно. Това означава, че на места може да са се образували т.нар. „горещи джобове“. За да избегнете този риск, задължително раздрусайте добре шишето, за да се смеси и температурата да е равномерна. Другият вариант е да подгреете вода и да поставите шишето с кърма в нея.

А знаете ли, че не трябва да подгрявате в микровълновата месото, което вече е преминало през термична обработка? Истината е, че този процес предизвиква окисление на холестерола, а това е вредно за здравето, тъй като той се натрупва по стените на артериите.

Не си позволявайте да претопляте сготвения ориз и то многократно. Под многократното въздействие на микровълновите вълни той ще започне да отделя токсични спори.

Може би досега сте го правили и ви се е струвало много удобно, но съветът на специалистите е да не готвите пиле в микровълновата. Факт е, че термичната обработка убива бактериите, следователно проблемът не е в това. Той се крие във факта, че в тази фурна нагряването, както споменахме и по-горе, не е равномерно. Именно поради тази причина съществува сериозен риск някои от причинителите на салмонела да останат незасегнати, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.