Задължително осигурете на тялото си тези хранителни вещества. Ето защо! (I част)

0
345

Добре е менюто ви да е балансирано

 

хранителни вещества
Добре е менюто ви да е балансирано

Вероятно не сте се замисляли, но има някои хранителни вещества, които е задължително да осигурите на тялото си.

Основните хранителни вещества се делят на две групи – макро- и микронутриенти.
В групата на макронутриентите влизат протеините, мазнините и въглехидратите, докато в графата на микронутриентите попадат минералите и витамините.

В този ред на мисли, това са онези задължителни хранителни вещества, които трябва да осигурите на вашето тяло, ако искате да функционира правилно:

Протеини
Те са от съществено значение за доброто ви здравословно състояние. Именно те са тези, които осигуряват градивните елементи на вашия организъм. Във всяка една клетка – от костите до кожата и косата, е изградена от протеини.



Протеинът пък на свой ред е съставен от различни аминокиселини. Организмът е способен да създаде само някои от тях, докато останалите трябва да си ги набави от храната.
Източник на протеин, са: месо, риба, яйца, соя, боб, ядки, както и някои зърнени храни. Редица фактори определят дневните ви нужди от протеин като например вашата възраст, активност и разбира се здравословното ви състояние.

Недостигът на който и да е от тези елементи, води до неприятни последици за здравето

Въглехидрати
Тялото ви се нуждае от тях, за да е здраво. Именно те са тези, които го захранват и най-вече захранват мозъка, централната нервна система и защитават организма ви от различни здравословни проблеми. Въглехидратите трябва да съставляват между 45 и 65% от общия ви калориен прием за деня.

Преди да посегнете към хляба и пастата обаче, трябва да сте наясно, че от огромно значение е видът на въглехидрата, който консумирате. Някои от тях са по-здравословни в сравнение с други. Излишно е да споменаваме, че трябва да заложите на пълнозърнести продукти, бобови култури, плодове и зеленчуци, богати на фибри, вместо на продукти с добавена захар или рафинирани зърнени храни.

Витамини
Разбира се витамините са от жизненоважно значение за организма. Именно те предотвратяват болестите и поддържат организма ви в добро здраве. Тялото се нуждае от микронутриентите, за да поддържа своите функции. Съществуват 13 основни витамина, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно.

Всеки един от витамините е натоварен с важна роля в организма. Техният недостиг може да причини сериозни здравословни проблеми. Витамините са от съществено значение за здравето на костите и очите.

За да набавяте нужните витамини на организма, е нужно да се храните балансирано. Менюто ви трябва да е богато на плодове и зеленчуци. Те ще подпомогнат и правилното функциониране на храносмилателния тракт. Ако се храните наистина балансирано, няма да има нужда да приемате хранителни добавки, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.