Ето каква е причината за изсъхването на връхчетата на листата на стайните растения и как да се справите с проблема

0
930

По всяка вероятност сте допуснали някоя от тези грешки

 

растения
По всяка вероятност сте допуснали някоя от тези грешки

Вероятно ви се е случвало поне веднъж да забележите, че връхчетата на листата на стайните растения са започнали да съхнат.

В такива случаи е съвсем нормално да се запитате каква е причината, довела до тези последствия. Истината е, че ако връхчетата на стайните растения изсъхват, има няколко причини за това. Справянето с тях не е никак трудно, просто не трябва да закъснявате твърде много.

Ето каква е причината за изсъхването на връхчетата на стайните растения:

Поливане с чешмяна вода
Това е сред най-често срещаните причини, водещи до изсъхване на връхчетата на стайните растения, тъй като в чешмяната вода се съдържат твърде много химикали, които не им понасят. Най-уязвими към съдържанието на чешмяната вода са растения като спатифилиум, кордилина и хлорофитум. Преди да ги полеете, налейте вода в подходящ съд и я оставете да престои едно денонощие. По този начин ще позволите на химикалите, съдържащи се във водата да се утаят или изпарят. След това можете да полеете растенията.



Отнасяйте се отговорно към стайните растения, които отглеждате

Пресушаване или преполиване на почвата
Прекомерното поливане на растенията несъмнено води до загниване на кореновата им система, което пък на свой ред води до пожълтяване на листата.
За да избегнете този проблем, е нужно да осигурите дренажни дупки на дъното на саксията. Те ще предотвратят задържането на вода в почвата и няма да се сблъскате със загниване на корените.

Вредители
Следващата причина, която може да доведе до пожълтяване на връхчетата на листата на стайните растения, са вредителите. Разбира се няма по-добра защита срещу тях от профилактиката. За целта преди да използвате някоя саксия отново, я почистете много внимателно и я заредете с нова почва. Освен това може да изолирате новите растения за известно време и да ги присъедините към останалите едва, когато сте сигурни, че по тях няма поражения от каквито и да било вредители.

Сух въздух
Ако растенията, които отглеждате в дома си, са свикнали на висока влажност на въздуха в естествената им среда, то пресушаването на въздуха в помещението несъмнено ще им се отрази пагубно. Прекомерното поливане ще влоши допълнително проблема.
За да се справите с този проблем, е нужно да осигурите нужното овлажняване на въздуха. Освен това поставете растенията далеч от отоплителните уреди. Най-добре да държите стайните растения, които в естествената им среда са свикнали на висока влажност в най-влажните помещения в дома ви. Разбира се трябва да се съобразите и с останалите условия за отглеждането им като наличието на слънчеви лъчи например, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.