Внимание! Това са най-опасните митове за борба с COVID-19, циркулиращи в общественото пространство. Не им вярвайте! (I част)

0
297

Не бъдете лекомислени и не се предоверявайте

 

COVID-19
Не бъдете лекомислени и не се предоверявайте

Като при всяка сериозна заплаха в световен мащаб, така и покрай COVID-19 се появиха всевъзможни псевдо информации и спекулации в мрежата.

Все още не може да се каже категорично дали целта на тези манипулации е всяване на паника или пък просто някой се опитва да припечели на гърба ва лековерните.

Така или иначе обаче е факт, че COVID-19 се разпространява във все повече страни. На този етап все още няма открит медикамент за лечението му.
Това на свой ред превръща социалните мрежи в гнездо за всевъзможен вид съвети за противодействие на болестта.

Имайте предвид обаче, че тези съвети варират от безполезни до истински опасни.
Поради тази причина в следващите редове ще развенчаем някои от митовете за COVID-19, тъй като те крият сериозни опасности за здравето ви. Опитайте се да проявите здрав разум, вместо да се поддавате на паниката, която се всява.



Много е важно да не се поддавате на паниката!

Ето и най-опасните митове за COVID-19, циркулиращи в мрежата:

Чесън
Сред най-честите препоръки за предпазване от COVID-19, е употребата на чесън. СЗО обаче сочи, че макар чесънът да е здравословна храна и да притежава известни антимикробни свойства, няма доказателства, че той е ефективен и срещу коронавируса.
Вероятно си мислите, че чесънът не може да ви навреди, но грешите. В Китай жена е постъпила в болница с изгаряне на гърлото от чесън. Тя консумирала килограм и половина от него в старанието си да се защити от вируса.

Факт е, че консумацията на плодове и зеленчуци, както и приемът на нужното количество вода, са полезни за здравето. До момента обаче не е доказано, че те могат да ви защитят от коронавируса.

Минерални соли
Сред предложенията в мрежата са и хранителните добавки, каквито са минералните соли. През последните седмици обаче мнозина отличиха една от тях като й лепнаха свойството „изтриване на коронавируса“.
По данни на Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ обаче, във въпросната хранителна добавка се съдържа избелващ агент (хлорен диоксид), който крие сериозни опасности за здравето.

Алкохол
Сред масово ширещите се съвети в мрежата, е миенето на ръцете с алкохол. Имайте предвид обаче, че дори водката е със 40%-нтно съдържание на алкохол, а специалистите посочват, че за дезинфектант на ръце, са нужни продукти с поне 60%-нтно съдържание на алкохол.

Освен това не се подлъгвайте и върху твърденията, че приемът на алкохол, би ви спасил от коронавируса. При все, че преди броени дни дори ВВС излезе с информацията, че българската ракия лекува коронавируса, не се доверявайте на подобни лекомислени твърдения, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.