Ако не си свободен, не трябва да живееш!

0
378

Калин Терзийски е човек на изкуството и затова най-важното за него винаги е била свободата. Писателят изповядва мотото „Свобода или смърт“!

Ето какво сподели Калин Терзийски в социалната мрежа:

„Една мила и загрижена млада дама ми писа (не на мен, естествено; във фейсбук си пишем някак така – все едно говорим полуобърнати един към друг – написа го просто на стената ми) по повод моите призиви да бъдем много бдителни с отнемането на свободите ни.

Калин Терзийски
Калин Терзийски не смята, че трябва да се живее, ако не си свободен

Тя: Дори един загубен човешки живот не струва колкото вашата прехвалена потъпкана свобода.

Аз изтръпнах. Точно такива неща съм чувал в кошмарите си. В началото на всяко робство именно такива неща се чуват. И все пак и отговорих:



Аз: Но нали все пак за именно тази свобода са дадени милиони и милиони човешки животи?! Нямаше ли в миналото един такъв свещен девиз:“Свобода или смърт“?! Много лесно подменихме ценностите нещо.
Кому, интересно, е потребен един робски живот? На робовладелеца, може би.

И откъде накъде някой ще пази твоя живот, ако ти не искаш сам да го пазиш? Къде отива достойнството? Това, което прави човека господар на живота му и на действията му?

Нека си представим как някой идиот преди сто и петдесет години отива при Ботев и го арестува, защото Ботев, видите ли, би могъл с действията да застраши собствения си живот и този на околните (четниците). Хм. На чия страна бихме били ние – разумните ценители на „човешкия живот“ – на страната на „разумния арестуващ“?

Как може въобще да говорим за „ценност на живота“, ако този живот не е живот на истински човек – горд, самостоятелен, достоен и най-най-важното – свободен?

Кой живот е ценен – живот в клетка, живот на апаратно дишане, осигуряващ на човека само ужасни страдания и унижения, живот на системи, живот в будна кома – за да се поддържа безкрайно и да печелят от него огромни суми лекарствените компании?

Защото за един жив труп отиват огромни суми, а те влизат направо в джобовете на именно тия лекарствени компании.

Ужасно хубаво е, нали? – да дресираш хората да бъдат чудовищно страхливи, несамостоятелни и подчиняеми, да треперят за живота си, като в същото време се отвращават от живота си на хомункулуси и роби и не могат да го понасят.

Но някой им насажда с невиждана агресивност, че най-важното нещо е живота, затова – да пият купища лекарста и да го пазят, да треперят и да се подчиняват, да не смеят дори да помислят, че могат да правят каквото самите те решат…защото „ще застрашим своя живот и живота на другите“.

Да пазим живота, колкото и унизителен да е?

Тази мантра „Най-важен е животът“ – е най-подлият коз на тираните, повярвайте ми. Вие едва ли сте от тях, но просто като папагал повтаряте тяхната пропаганда.

И пак: Свобода или смърт! – моля ви, винаги трябва да помним това!“

Източник: Фейсбук

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.