Браво: Тези смели БГ военни спасиха млад мъж от гибел (+видео)

0
465

Ако не беше тяхната навременна намеса, сега 25-годишният мъж нямаше да бъде жив. Браво на смелите военни!

Тези трима смели български военни спасиха живота на 25-годишен мъж
Тримата военни служат в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Това са ефрейтор Чавдар Караджов, ефрейтор Борислав Лилов и ефрейтор Марин Кънев.

На 11 май 2020 г. близо до учебен полигон “Анево”, ефрейторът Марин Кънев е уведомен от двама граждани, че млад мъж припаднал на пътя и си глътнал езика. Човекът извършвал ремонт на камион.

Ефрейтор Кънев се обадил на  ефрейтор Чавдар Караджов и на ефрейтор Борислав Лилов.

Обадил се и на медицинския екип, който по това време обслужвал учебните занятия на полигона до Сопот.Ефрейторите успяват да извадят езика на мъжа. Той поел въздух и успял да се свести.

През това време пристигнал и медицинският екип. Старшина Любка Игнатова продължила реанимацията. И след това подали сигнал на тел. 112.

Доблестната постъпка стана достояние на медиите посредством Министерство на отбраната.

Репортер на Нова ТВ пристигна на място в 61-ва Стрямска механизирана бригада и подготви репортаж. Можете да го изгледате на видеото долу. Лично ще се запознаете с героите и ще чуете цялата история от първо лице.

За доблестната постъпка МО изпрати благодарствено писмо, с което поздравява смелите военни за проявения професионализъм. Благодарение на който младият мъж продължава да води пълноценен живот.

Това съвсем не е първият случай на проявена доблест от военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Покойния вече началник на отбраната генерал Андрей Боцев наричаше такива постъпки “героизъм в мирно време”.

Сега ще си припомним три от тях:

Миналата година в началото на март 2019 г. ефрейтор Никола Върбанов от 61-ва Стрямска механизирана бригада спаси от удавяне дете.

Група деца се разхождали около карловския водопад. Едното се качило на скалите над водопада. Паднало и водата го повлякла надолу по дължината на природния феномен. Това са цели 9 метра.

Ефрейтор Върбанов бил наблизо с приятели. Скочил във водата и започнал да дърпа тялото на детето, което било потънало в тинята.

Заедно с неговия приятел положили огромни усилия, докато освободят пострадалото от листата и калта. Но в крайна сметка изваждат детето. Докато пристигне спасителен екип, правят реанимация.

Детето оцелява. Днес е живо и здраво.

През лятото на 2019 г. старши сержант Цвятко Делков от 61-ва Стрямска механизирана бригада спаси възрастна жена.

По сред бял ден в центъра на Карлово жената била нападната от мъже роми. Те отмъкнали дамската чанта на жената. Освен, че присвоили чантата с всички пари и лични документи, те изплашили до смърт беззащитната жена.

Наблизо бил старши сержант Цвятко Делков. Той реагирал светкавично. Хванал мъжете и ги задържал, докато пристигне патрул на полицията.

За тази доблестна постъпка беше награден от ген. Андрей Боцев.  Видеото можете да изгледате ТУК. 

Ефрейтор Петко Томанов е военнослужещ в 61-ва Стрямска механизирана бригада в 3 механизиран батальон. Миналата година сключи брак със своята любима Мирослава.

Младоженците изявиха желание да не получават цветя, а да бъдат събрани средства. В кутия бяха пуснати 900 лева.

Сем. Томанови дариха средствата на дете с епилепсия и с церебрална парализа от гр. Сопот. Поради тежкото му здравословно състояние майката на детето се налага да се грижи за него постоянно. Тя не може да работи и изпитва финансова трудност.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.