Неочаквано земетресение 6,8 по Рихтер отчетоха днес

0
295

След като Земята беше сравнително спокойна през последните няколко седмици и нямаше нито едно мощно земетресение, днес природата напомни за своята сила

Отчетеното земетресение е в Япония, в префектура Фукушима, научихме от репортаж на TV7.

Според оповестената информация, няма пострадали хора, няма жертви, няма разрушения, въпреки, че силата на днешното земетресение е 6,8 по скалата на Рихтер.

земетресение
Мощно земетресение 6,8 по Рихтер люля днес Япония

Японците отлично знаят, че тяхната земя е силно сеизмична, но те са подготвени психически и са тренирани как да се справят в подобни кризисни ситуации.

Трябва да се възхищаваме на японската смелост, защото тези силни хора продължават да живеят по родните земи, знаейки, че могат да пострадат от силата и мощта на природата.



А че природата има огромна сила и мощ българите също знаем отлично. Преди 2 дена Ловеч потъна във вода. Преди 4 дена София беше покосена от страшна градушка, която колеги журналисти оприличиха като апокалиптична.

А в началото на юли Варна, Велико Търново, Добрич пострадаха много сериозно от проливните дъждове, които всички знаем какви беди и щети нанесоха на жителите.

А когато говорим за земетресение, нашата страна през годините не е била пожалена и от такива природни катаклизми.

Само преди 2 години Перник се люлееше от мощната сеизмична вълна.

Преди това Стражица пострада от мощно земетресение. Свищов не беше пожален от труса с епицентър Вранча.

Но ако погледнем назад в БГ история, ще открием и други зверски земетресения.

През 1928 г. Чирпан става жертва на силно земетресение. През 1904 г. Кресненското дефиле е атакувано от два изключително силни труса със сила 7,8 и 7,1 по скалата на Рихтер.

Тогава са загинали 200 жертви, а околните селища са били разрушени.

1913 г. е била фатална за района на Велико Търново, защото земетресение с епицентър Горна Оряховица нанася огромни поражения и щети на Търново, Лясковец, Дряново.

На нас не остава нищо друго освен да се молим подобни тежки и фатални катаклизми да не ни спохождат никога повече, дори и да е силно земетресение.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.