България изгуби двама изтъкнати лекари: Дълбок поклон!

0
294

Светла памет на о.з. генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов и на проф. д-р Владимир Данов!

О.з. генерал-майор чл.-кор. проф. Йовчо Топалов и проф. Владимир Данов
О.з. генерал-майор чл.-кор. проф. Йовчо Топалов е основател и дългогодишен директор на ВМА.

През 1954 г. проф. Йовчо Топалов завършва хуманна медицина  във Висшия медицински институт в град София с пълно отличие.

Има специалности по хирургия, съдова хирургия и военнополева хирургия. Притежава повече от 62-годишен хирургичен опит.  Има специализации в Русия, Германия, Испания, Франция,  Италия, Полша, Чехия и Куба.

На 22 декември 1994 г. името на генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов е вписано в  Златната книга на изобретателите в България.

На церемонията в БАН е връчено съответното свидетелство от председателя на Патентното ведомство.



Генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов е автор както и съавтор на 24 изобретения и на 13 рационализации. Те са в областта на гръдната, сърдечната и съдовата хирургия. 

Генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов пръв в България зашива травматично разкъсан бронх още през 1967 г. Пръв внедрява у нас хирургичното лечение на дефекти на аортата и на артериите.

През 1974 г. извършва първата у нас коронарна операция. На следващата година извършва първата у нас операция на аортната дъга. А през 1980 г. извършва първата тромбектомия от белите дробове при емболия. Т.е. отстранил тромб (съсирек), който запушил кръвоносен съд в белите дробове и който е можел да причини смърт на пациента от белодробна тромбемболия.

Внезапно почина проф. Владимир Данов.

Проф Данов е водещ български каридиохирург.

През 2017 г. проф. Данов е назначен за Изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт. Под негово ръководство са 8 медицински центъра, 7 високоспециализирани болници и 2-те кардиохирургични клиники (в Плевен и в Бургас).

Работил като завеждащ отделението по Кардиохирургия във водещата университетска болница „Лудвиг-Максимилиян“ в  град Мюнхен. Там въвежда принципи на работа и методи за лечение на пациентите, които и  днес се прилагат в много от страните с добре развити здравни системи.

Проф. Данов специализира минимално инвазивни оперативни методи, имплантиране на сърдечни клапи. Протезитане и реконструкция на сърдечни клапи, лечение на сърдечни тумори, осъществяване на аортокоронарни байпаси на биещо сърце, реконструктивна хирургия на гръдната аорта, имплантиране на пейсмейкъри и кардиодефибрилатори за лечение на сърдечната недостатъчност, хирургия на проводни и ритъмни нарушения,  коригиране на вродени сърдечни пороци и други.

В продължение на 28 години активна работа проф. Владимир Данов е спасил живота на хиляди пациенти у нас и в чужбина.

Лично обучавал специалисти кардиохирурзи. Автор на учебници по кардиохирургия, на научни доклади, публикувани в авторитетни медицински издания у нас и в чужбина.

Носител на наградата „Доктор на Годината“. Четири пъти носител на приза „Лекар, на който българите вярват“ и е доктор хонорис кауза.

Дълбок поклон пред таланта и светлата памет на двамата изтъкнати български лекари!

Екипът на topactualno.com изказва най-искрени съболезнования на всички близки, колеги и пациенти на проф.  Йовчо Топалов  и на проф. Владимир Данов!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.