Сензационно: Вижте как е изглеждал фараонът Тутанкамон (+видео)

0
158

Браво на учените!

Вече е ясно какво се крие под златната маска на фараон Тутанкамон, Сн: ФБ

Свързваме името на фараона Тутанкамон с няколко важни исторически факта.

Той е най-младият фараон от епохата на Древен Египет. Царувал е доста кратко време. Египтолозите казват, че името му трябва да се произнася Тутанхамун.

Неговата гробница е открита от английския археолог Хауърд Картър през 1922 г. И в нея е съхранено най-богатото съкровище от епохата на египетските фараони.

Тялото на младия владетел е било поставено в три саркофага. Всеки един от тях богато украсен. Особено впечатляваща е златната маска на главата му. Тя се е превърнала в една от емблемите на Древен Египет.



Но ето, че вече разбираме как е изглеждал Тутанкамон или както го наричат по света Кинг Тут. Това стана възможно, благодарение на новите технологии и на антролополога Андрю Нелсън.

Готовият вариант на лицевата реконструкция е изработен с помощта на 3D принтер. Не пропускайте видеото долу.

Тялото на Кинг Тут е било мумицифирано през 1323 г. пр. Хр., припомниха от Дарик.

След като мозъкът бил изваден от черепа, на негово място е налята смола. Върху бузите е поставен лен, напоен със смола. Тази смола предизвикала затруднение в работата на Андрю Нелсън. Но въпреки тази пречка, световноизвестният учен успява да завърши своята работа с отличен успех.

Като стана въпрос за лицева реконструкция, не можем да подминем именития българския учен проф. Йордан Йорданов.

Благодарение уменията на проф. Йорданов, всеки българин има шанс да разбере как са изглеждали най-видните български национални герои. Както и личности от тракийско време.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.