Един велик чудотворец ни завеща тези християнски мъдрости

0
363

Дали живеем праведно, според всички християнски изисквания, можем да разберем, след като научим християнските мъдрости

До тези християнски мъдрости са достигнали най-праведните, най-ревностните във вярата си към Всевишния и най-силно търсещите истината.

“Съвършената любов не дели хората според техните характери и нрави, но винаги, гледайки на естеството, обича всички човеци еднакво.

Добрите обича като приятели, а лошите ­ като врагове, благодетелствайки им, търпейки много, понасяйки причиненото от тях, никога не отплащайки се за злото, но даже страдайки за тях, когато случаят го изисква, та ако е възможно, да ги направи свои приятели.

Даже и да не е възможно, любовта не отстъпва от своето благоразположение към тях, винаги явно показвайки плодовете на любовта на хората.Така и нашият Господ Иисус Христос, показвайки Своята любов към нас, е пострадал за цялото човечество и на всички нас еднакво е дал надежда за възкресение, въпреки че всеки сам себе си прави достоен за слава или за адски мъки.”

Св. Максим Изповедник

*************

serafim-sv-madrost
Свети Серафим Саровски и неговата безкрайна мъдрост

Moлитвено правило на Свети Серафим Саровски за миряни

“Преподобният Серафим Саровски смятал молитвата за толкова необходима за живота, колкото и въздухът. Той съветвал и изисквал от своите духовни чеда да се молят непрестанно и им определил такова молитвено правило, останало под името “Правило на Серафим Саровски”.

Като стане от сън и застане на определеното за молитва място, всеки трябва да чете тази спасителна молитва, която Сам Господ е предал на човеците, тоест “Отче наш” (три пъти).

След това “Богородице Дево, радвай се” (три пъти). И накрая, един път “Символа на вярата”.

Като извърши това утринно правило, нека всеки християнин да отива по своя работа и работейки или намирайки се на път, да казва тихо:  “Господи Иисусе Христе, помилвай мене грешния”.

Ако наоколо има хора, занимавайки се с работата си, да казва наум само: “Господи помилуй”, и така да продължава до обяд.

Преди обяд да извърши същото правило.

След обяд и до вечерта, вършейки своята работа, всеки трябва да казва тихо:
“Пресвета Богородице, спаси мене грешния”.

Когато се случи да останем сами, трябва да казваме:
“Господи Иисусе Христе, по молитвите на Богородица, помилвай мене, грешния”.

Отивайки да спи, всеки християнин трябва да повтори утринното правило, и след него, като се огради с кръстното знамение, да заспива.

Светият старец казвал, че ако християнинът се придържа към това малко правило, като спасителна котва сред вълните на светската суета, изпълнявайки го със смирение, може да достигне висока духовна мяра, защото тези молитви са основни за християнина:

Първата – като слово на Самия Господ и дадена от Него като образец на всички молитви.

Втората е принесена от Небето от Архангела в приветствие на Пресветата Дева, Божията Майка.

Третата  съдържа всички догмати на вярата.

Който има време, нека да чете Евангелието, Апостола и други молитви, акатисти и канони. А ако някой няма време или сили и не може да изпълнява и това правило – бил той подчинен или властник, или немощен, мъдрият старец съветвал да го изпълнява и лежейки, и работейки, помнейки казаното в Писанието: “Всеки, който призове името Господне, ще се спаси”.

© “В помощ на молещия се”, изд. Славянобългарски манастир “Св. вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2004 година

Ценната за всички християни информация достигна до нас, благодарение на свещеник Васил Василев.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.