На Разпети петък не ядем никакви червени храни: имате 2 повода да отидете на църква

1
736

Тази година Разпети петък се пада на 6 април. Много важен ден не само за християните, но за всички живи хора по Земята. Не пропускайте да отидете на църква

Разпети петък, най-черният и най-тъжен ден не само в живота на Иисус Христос.

Разпети петък - Светата плащеница е изнесена в храма, за да бъде извършено опело на Иисус Христос
Разпети петък – Светата плащеница е изнесена в храма, за да бъде извършено опело на Иисус Христос

На неговите близки – Пресвета Богородица, Света Мария Магдалина и апостолите. Също и за всички християни.

На Разпети петък не просто приключват земните дни на Иисус Христос, но той изпълнява най-голямата мисия в неговия живот – чрез присъдата, униженията, разпъването на кръста и неговата невинна пролята кръв, Синът Божий изкупува греховете на цялото човечество.

Първата мисия на Иисус Христос беше да донесе и да разпространи сред човеците Закона за Любовта. Да обучи своите ученици, които по-късно ще започнат да разпространяват християнството и Божието слово по света.Пилат Понтийски бил убеден, че кротък човек като Иисус Христос не е смутител и не е престъпник, за да бъде осъден на смърт.

Но тълпата под прозорците на двореца е освирепяла и крещи като обезумяла, искайки смъртта на Иисус Христос. Това станало на Велики четвъртък.

Бидейки между чука и наковалнята, Пилат Понтийски се измъкнал от отговорност като извършил древен ритуал – измил си ръцете. По този начин оставил тълпата да осъди Христос.

Разпети петък
Разпети петък е най-черният ден в историята на християнството. Отдаваме почит към пролятата кръв на Иисус Христос като спазваме строг пост без храна и вода, а който не може – не яде червена храна

Нейната присъда била категорична – Смърт!

Нощта между Велики четвъртък и Разпети петък Иисус Христос прекарал в тъмница. На Разпети петък го извели и сложили на гърба му  огромен дървен кръст, на който по-късно той щял да бъде разпънат.

Кръстът бил много тежък – символ на огромните грехове на човечеството. Иисус сам трябвало да завлече кръста до Голгота, където щял да се превърне в Спасител на човечеството. По пътя няколко пъти падал изнемощял от тежестта. Имало хора, които го замеряли с камъни и развалени храни. Крещели и го подигравали. Имало състрадателни, които искали да му помогнат, но войниците не им позволили.

Целият път до Голгота бил страшен и драматичен!

Не по-малко било страданието на хората, които обичали Иисус Христос като Пресвета Богородица, апостолите и обикновени вярващи, защото били безсилни да го спасят от мъките.

За да подчертаят, че Иисус Христос е голям престъпник и да го унижат още повече, той бил осъден кръстът му да се намира между тези на двама доказани престъпници. След като го заковали към кръста, войниците сложили на главата му венец от тръни, за да му се подиграват и започнали да наддават за неговите дрехи.

Сложили на главата му трънен венец. И последната гавра – войник пробол Иисус с копието си между ребрата. Шурнала святата кръв.

Казват, че съдът, в който кръвта била събрана, е въпросният Свети Граал, който от векове търсят, защото се вярва, че притежава безкрайна сила.

Иисус Христос висял така на кръста известно време и малко преди да издъхне изрекъл своите мъдри слова: „Прости им, Господи, те не знаят какво вършат“. Прошката е другата мъдрост, на която Иисус Христос ни научи през своя кратък земен живот.

********

Старите хора казват, че на Разпети петък дори птичките не пеят, изразявайки своята скръб за Спасителя.

Всякакви забави, музика и смях са строго забранени за вярващите.

На този ден не се работи абсолютно никаква домакинска работа – чистене, пране, фризьор и други.

Най-ревностните вярващи на Разпети петък няма да се хранят. Те ще хапнат няколко хапки хляб, ако почувстват физическо неразположение и ще пият няколко глътки вода, ако почувстват неустоима жажда.

Вярващите, които по здравословни причини не могат да спазят този аскетичен пост, трябва да се хранят, но храната задължително е постна и приготвена само с вода и сол; без подправки, без олио, за да засвидетелстват уважение пред героизма, духовния подвиг и саможертвата на Иисус Христос.

Сред тази постни храни не трябва има червени продукти – червено цвекло, червени чушки, домати, ряпа, червени ябълки и червен грейпфрут, ягоди, червен локум и други. Не се пият червени сокове.

Червеният цвят символизира пролятата кръв на Спасителя. В църковния календар има още един тъжен ден, в който отново не се ядат червени храни. Това е 29 август. На този ден е отсечена главата на Свети Йоан Кръстител и Предтеча. И тогава червените храни символизират невинната пролята кръв на праведника.

Знаем, че Свети Йоан не само е бил роднина на Иисус Христос (Пресвета Богородица и Света Елисавета били братовчедки), но той проповядвал идването на Христос (затова е наречен Предтеча) и е кръстил Иисус Христос в река Йордан (наричаме го още и Кръстител).

********

На Разпети петък в храмовете  се извършва опело на мъртвото тяло на Иисус Христос. Камбаните на храмовете бият с траурен звън. Плащеницата, в която е било повито бездиханното тяло на Сина Божий, се изнася за поклонение и стои в църквите през целия ден.

Първият повод да отидете на църква е да се поклоните пред саможертвата на Сина Божий Иисус Христос. Втората причина да отидете на църква е да минете под плащеницата за здраве.

 

**********

 

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.