Неподозирана тайна за Земята излезе на бял свят

0
235

Тепърва предстои да бъде разкрита ролята на това откритие

Земята със сигурност крие доста тайни. Колкото и учените да полагат усилия да ги разгадаят, едва ли някога ще успеят на 100%.

Американски физици от университета в Колорадо направиха доста изненадващо откритие за Земята.

земята
Тепърва предстои да бъде разкрита ролята на това откритие

Те са се натъкнали на невидим до този момент за науката щит. Според първоначалната информация щитът на Земята се намира на 11 500 км. Разстояние от земната повърхност.

Този щит предпазва планетата ни от свръх бързите електрони, които крият сериозна опасност за здравето на астронавтите. Освен това те повреждат спътниците и космическите системи в орбита.



Въпросният невидим космически щит около Земята се намира в т.нар. радиационен пояс Ван Алън. Той е бил открит от американския физик Джеймс ван Алън и екипа му през далечната 1958 година.

На практика този щит на Земята представлява област от земната магнитосфера, която съдържа високоенергийни електрони и протони. На свой ред се състои от три подпояса – вътрешен, междинен и външен.

Новооткритият пояс на земята е четвърти по ред. Той е разположен между външния и междинния пояс. Именно той е този, който не позволява проникването на опасните електрони в атмосферата на планетата ни.

Тепърва обаче предстои да бъдат изяснени ролята и природата на това откритие в поддържането на живота на нашата планета.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.