Истината за Хелоуин: Виж откъде произлиза празникът и защо в България не бива да се чества!

0
644

Хелоуин е противоречив празник, който съществува векове наред!

Тази вечер хиляди хора по цял свят ще отбележат Хелоуин, без да са наясно какво всъщност отбелязват. Истината е, че този празник се превърна в масов, а всъщност е много специфичен и тесен.

Хелоуин
Хелоуин има многовековна история

Противно на всеобщото мнение, Хелоуин не произлиза от САЩ, а от Великобритания. Негови създатели са келтите, които са обитавали Британските острови между 5 и 1 век пр. н. е.

Те са вярвали, че годината свършва на 31 октомври и тогава на земята се връщат всички починали хора през отминалата година, за да търсят живи тела. Затова вечерта на тази дата келтите са слагали страшни костюми, изразяващи се в образи на страшна тиква и разни страшни кожи. По този начин са целели да плашат идващите духове и да спасят телата си.

Това е езически обичай и за да ограничи езичеството сред населението, през 853 г. папата утвърждава 1 ноември като ден на Вси Светии. Това е ден, посветен на всички християнски мъченици и светци. Той трябва да замени езическия Хелоуин, но не успява.

Постепенно този езически обичай се превръща в традиция на много народи. Тъй като голяма част от заселниците в САЩ са британци, закърмени с Хелоуин, те го популяризират в страната, а като могъща сила Щатите го популяризира и по цял свят.



Първоначално празникът (той не е започнал като празник, но с годините се е превърнал в такъв) се празнува само в англоговорящи страни. Това е логично, защото започва именно от Британските острови.

През последните векове и най-вече през 20 век Хелоуин започва да се разпростира и сред други народи и държави. Причината е, че британците започват да емигрират навсякъде.

Днес празникът има по-скоро меркантилна цел. От него ежегодно се печелят купища пари, отиващи в джобовите на бизнесмени, продаващи скъпи костюми и играчки за Хелоуин.

Картинката и в България не е по-различна. Тук нямаме повод за честване на този ден, но глобализацията на света е толкова силна, че не може да спре течението, идващо от чужбина.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.