Тези златни съвети ще ви избавят гарантирано от запек

0
625

Избягвайте приема на големи количества храна наведнъж

Всички, които страдат от запек, са наясно с дискомфорта, който създава това състояние.

запек
Избягвайте приема на големи количества храна наведнъж

Добре е да знаете, че неприятният запек може да се появи при всяка промяна в хранителния или двигателния режим.

В следващите редове ще ви дадем няколко златни съвета, които ще ви помогнат да решите проблема с неприятния запек.

Ето ги и тях:



Количеството храна
Избягвайте приема на големи количества храна наведнъж. Добре е да изхвърлите от менюто си пържените храни или пък да сведете употребата им до минимум. Бъдете особено внимателни по отношение на количествата приети сол, захар, кафе и алкохол.

Вода
Независимо от това дали изпитвате жажда или не, е необходимо да приемате ежедневно поне по осем чаши вода от 250 мл. ако искате да повлияете по-бързо на запека, е нужно да изпивате по една голяма чаша вода на всеки десет минути в рамките на половин час. Този метод ще облекчи значително запека и освен това ще ви помогне да изхвърлите токсините.

Фибри
Добре е ежедневно да приемате храни, съдържащи фибри. Такива например са пресните плодове и зеленчуци като зеле, моркови, чесън, бамя, грах и др. приемайте и пълнозърнести храни, варива и сурови листни зеленчуци.
Специалистите по здравословно хранене посочват, че големи количества влакна се съдържат в овесените ядки, зрелия фасул, ечемик, къпини, ябълки, кайсии, смокини, грозде, праскови, червени боровинки и сини сливи. Зърнените каши, пшеничните трици, семената и пълнозърнестите храни пък са богати на неразтворими влакна.

Пектин
Добре би било, ако в менюто ви редовно присъстват плодове, съдържащи пектин. Те не само ще решат проблема ви със запека, а може да ви помогнат и в процеса на отслабване. Богати на пектин са ябълките, цвеклото и цитрусовите плодове.

Тестени изделия
Едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че трябва да сведете до минимум приемът на тестени изделия. Разбира се това далеч не означава да се откажете изцяло от тях, но не бива и да прекалявате с консумацията им.

Семена от индийски живовляк или псилиум
Тези семена съдържат не само разтворими, а и неразтворими фибри. Именно поради тази причина при приема им с достатъчно вода, набъбват доста в червата, което пък на свой ред води до изпразването им. Заради това те са сочени като един от най-добрите начини за лечение на запек.

Прясно смляно ленено семе или ленено масло
Който и от двата продукта да изберете, няма да сгрешите. Можете да бъдете сигурни, че ще ви помогнат при наличието на запек, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.